• La Red de Colegios Profesionales de Periodistas reivindica la igualtat de gènere en els mitjans de comunicació

  6 març, 2020

  L'agrupació dels col·legis professionals de periodisme fa una crida un any més per la necessitat d'aconseguir la igualtat de gènere en els mitjans de comunicació. 

  Malgrat que durant els últims anys s'ha aconseguit avançar, encara és necessari seguir impulsant tota classe d'iniciatives destinades a assolir la igualtat de gènere. La Red de Colegios Profesionales de Periodistas recorda amb motiu del 8M que aquest objectiu només es podrà assolir si s'aconsegueix el compromís tant de mitjans de comunicació i periodistes com de les institucions públiques.

  La Red de Colegios Profesionales de Periodistas recorda la necessitat d'eliminar el sostre de vidre als propietaris dels mitjans de comunicació de manera que les dones puguin optar a ocupar més càrrecs de responsabilitat: la paritat no només s'ha d'aconseguir en el tractament informatiu i en l'àmbit de l'opinió, sinó també en l'estructura dels mitjans. Tanmateix, fan una crida a eliminar la bretxa salarial i fomentar els plans que afavoreixin la conciliació familiar. 

  En relació amb l'exercici professional, la Red considera de vital importància eliminar la visió esbiaixada de gènere en el tractament informatiu i buscar la paritat en les fonts d'informació, posant atenció a la selecció de persones expertes en diferents àmbits. També és responsabilitat dels periodistes detectar els àmbits en els quals sigui evident la manca de paritat entre gèneres per acabar amb el biaix sexista. 

  L'ús d'imatges també s'ha de millorar, ja que en moltes ocasions encara s'escullen escenes que reforcen el sexisme i els estereotips. El cos de la dona no s'ha d'utilitzar com a reclam ni s'han de potenciar els estereotips físics femenins com una estratègia per embellir el contingut mediàtic. Les dones periodistes han de ser escollides per la seva professionalitat i no pels seus atributs físics. 

  Pel que fa al tractament mediàtic de la violència masclista, la Red recalca la necessitat que sigui tractada com una violació dels drets humans i com un problema social. És bàsic evitar el sensacionalisme i el drama i potenciar l'ús de fonts expertes. Per aconseguir tot això, s'ha de fomentar la formació específica en el tractament de la violència masclista, especialment en l'ús d'un llenguatge adequat i responsable. 

  Els periodistes han de tenir present que la seva feina és un servei públic i que s'han de comprometre en ser un exemple a seguir en la igualtat de gènere, tant a l'hora d'elaborar les informacions com dins de les redaccions, uns objectius compartits per a tots els col·legis que formem part de la Red de Colegios Profesionales de Periodistas. 

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.