• La transformació del periodisme, segons Iñaki Gabilondo i Antoni Bassas

    4 febrer, 2015

    El passat 3 de febrer els dos periodistes van debatre al Cicle #Futur sobre la transformació del periodisme i com ha condicionat la tecnologia la seva manera de fer i entendre la professió.

    Audtor: J. Salinas

    Davant d’una sala plena de gom a gom, dos grans professionals del periodisme, Iñaki Gabilondo i Antoni Bassas, van compartir amb el públic la seva experiència professional al passar d’un món analògic a l’era digital. El debat, celebrat al CaixaForum, va ser moderat per la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, i és el segon que es celebra dins la tercera edició del Cicle #Futur del Col·legi.

    Iñaki Gabilondo va començar recordant com el mitjà que menys s’ha vist sacsejat per les noves tecnologies ha estat la ràdio. Un mitjà, però, on avui dia “ els oients ens entreguen la seva fidelitat, però no la seva incondicionalitat” . Sobre l’entrada a l’era digital i les possibilitats que representen en el terreny comunicatiu, Gabilondo va recordar que “tan sols estem en els primers cinc minuts del partit de les noves tecnologies”. De fet, el veterà periodista va afirmar que “estem en el cor d’un terratrèmol, però ens dirigim cap a un lloc que encara no sabem quin és”. Sobre els continguts del periodisme, Gabilondo va incidir en que la matèria primera de la professió és la gent i en aquest sentit feia l'autocrític que “ens hem allunyat massa de la gent, i hem de tornar cap a ella i recuperar-la”. Per acabar, va recomanar als periodistes del futur que practiquin la “solvència, serietat i l’aportació útil a la societat”.

    Per la seva banda, Antoni Bassas va començar comparant la situació actual del periodisme igual que la transició del cinema mut al sonor. “No tots es van adaptar”, ha recordat. El periodista ha reconegut com avui en dia la professió està sotmesa a un ritme molt gran, ja sigui en paper, ràdio o televisió. Com a exemple, va explicar que ara que treballa en un diari ha vist com s’exigeix la mateixa immediatesa per ser els primers en sortir com passa en el món de la ràdio.

    Sobre la suposada època daurada del periodisme, ha aconsellat als joves “no tenir nostàlgia d’una època que no han viscut”. Per acabar, també ha afirmat que “el periodisme és una actitud”, i que aquell que no té problemes amb el seu cap, “és que no està fent bé la seva feina”.

    Us recordem que el Cicle de debats #Futur continuarà durant els propers mesos. Molt aviat us anunciarem el nou debat que estem preparant.

    • @jsalinas
      @jsalinas
    • @jsalinas
      @jsalinas
    • @jsalinas
      @jsalinas
    • @jsalinas
      @jsalinas
    • @jsalinas
      @jsalinas
    • @jsalinas
      @jsalinas
    • @jsalinas
      @jsalinas
    • @jsalinas
      @jsalinas

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.