Notícies

 • El Col·legi de Periodistes de Catalunya atorga, a títol pòstum, el Premi Ofici de Periodista a Antonio Franco, un dels majors referents del periodisme en democràcia i que ens va deixar el passat mes de setembre. El guardó serà un reconeixement a la seva figura i al mestratge que ha deixat a tot el sector periodístic. L'acte de lliurament va tenir lloc el passat dilluns 8 de novembre, a les 18.30 hores a la seu del Col·legi de Periodistes. El periodista Emilio Pérez de Rozas va glossar la seva figura i vam recordar el seu llegat amb Josep Carles Rius, Joan Tapia, Josep Cuní, Neus Tomás i Xavier Vidal-Folch. 

  El comunicat posa en valor el Codi Deontològic per autoregular el periodisme i afrontar les oportunitats i desafiaments de l'era digital. D'una banda les facultats de periodisme i comunicació de Catalunya promouran el Codi en la formació dels futurs professionals per impulsar un periodisme "responsable i honest". D'altra banda, es reclama a les administracions que donin suport i recursos al CIC i que garanteixin la seva existència i respectin les seves resolucions. A més, es demana concedir diners públics a mitjans basats en criteris al servei de la societat i no en el clickbait o en discursos de polarització que vulneren el Codi Deontològic. 

  Una de les primeres conclusions de l’estudi desvetlla i alerta com es construeix aquest discurs d’odi i d’estigmatització d’aquest col·lectiu, des de les xarxes socials i els mitjans de comunicació, per part d’alguns moviments d'extrema dreta. La trobada de premsa va tenir lloc el passat dimarts 16 de novembre a les 16.00 h a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes.

  Una vintena d'experts en comunicació corporativa i periodistes de fonts reflexionaran sobre la relació entre mitjans i gabinets, la sostenibilitat i la proximitat en una jornada organitzada pel Col·legi de Periodistes i Dircom Catalunya. L'acte se celebrarà el pròxim divendres 3 de desembre, a les 9:15h. Cal inscripció prèvia

  Un article de Rafa Pérez sobre el paper clau de Mont-roig del Camp en l’obra de Joan Miró guanya el Premi de Periodisme Mañé i Flaquer del Camp de Tarragona; una producció audiovisual dirigida per David Aymerich sobre l’aventurer montblanquí Adrià Gutiérrez s’emporta el de Periodisme Turístic; el de Comunicació Local recau en Ricard Lahoz per un article sobre els terrats publicat al Fet a Tarragona; i el premi de Fotoperiodisme és per a Xavi Jurio per una imatge sobre l’incendi de Santa Coloma de Queralt publicat a La Vanguardia.

  La sala d'actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya va acollir una jornada organitzada pel Col·legi, el CIC i les onze universitats catalanes amb estudis de periodisme. El col·legiat i director de la revista Capçalera, Jordi Rovira, va ser l'encarregat de cloure l'acte amb les principals conclusions de la trobada. 

  La demarcació de les Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) organitza per al pròxim dia 3 de desembre, a les 19 hores i al Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa, un acte obert a tota la ciutadania per a commemorar els 20 anys de  la seua constitució. La celebració comptarà amb la presència de la consellera de Presidència Laura Vilagrà, el degà del CPC, Joan M. Morros, i el degà en el moment de la creació de la demarcació de les Terres de l’Ebre, el veterà periodista Salvador Alsius.

  El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha estat el convidat de la segona trobada del  Club Mèdia, que ha aplegat al Círcol de Reus una quinzena de periodistes de les comarques del Camp de Tarragona.

  La imposició del règim talibà a la capital d'Afganistan, Kabul, està afectant greument als drets humans de les dones i les nenes afganeses. Des del mes d'agost els talibans estan aplicant de forma molt estricta la 'Sharía', coartant així la llibertat de les dones i fomentant segrestos, violacions, lapidacions o matrimonis forçats. Davant d'aquesta situació diversos col·lectius i entitats de dones de Catalunya han volgut condemnar les actuacions dels talibans convocant una manifestació virtual que tindrà lloc aquest dissabte 27 de novembre a les 18.00 h.

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya- Demarcació de Lleida va celebrar ahir dilluns, dia 22 de novembre, per cinquè any consecutiu el Dia Mundial de la Televisió declarat per les Nacions Unides l'any 1996, amb la col·laboració de diversos i diverses professionals de mitjans públics i privats del territori de Lleida a través de dos tallers de televisió enfocats a escolars de la ciutat de Lleida i que va tenir lloc a l’Auditori Enric Granados- organitzat pel CPC Lleida.

   

  El jurat de la XXXIV edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer ha fet públics avui els finalistes a les diferents categories d’aquesta convocatòria, els guanyadors de les quals es donaran a conèixer divendres, 26 de novembre, en una gala presentada per l’actor Eloi Isern, que tindrà lloc al Pati del Castell de Torredembarra i serà retransmesa per TAC12 i Ona La Torre.

  Hi poden participar nens i nenes fins a sisè primària amb dibuixos que combinin la temàtica nadalenca amb el món del periodisme.

  El guanyador podrà elegir llibres per valor de 50 euros a la Llibreria 22 de Girona.

  L'obra periodística "Mares Migrants: "Quan puges a una pastera et poden robar i violar alhora" de Catalunya Ràdio i el periodista establert a l'Àfrica Occidental José Naranjo seran guardonats amb el Premi Joan Gomis. L'acte tindrà lloc el pròxim dijous 25 de novembre a les 18.30 h a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes. 

  El Col·legi de Periodistes acull una trobada-esmorzar amb l'editora en cap del blog Strategic Europe el pròxim 3 de desembre a les 9.30 h a la seu de Barcelona. Cal inscripció per assistir a l'acte.

  Et recomanem algunes de les últimes publicacions que han arribat al centre de Documentació Montserrat Roig i que podeu demanar en préstec a través del correu documentacio@periodistes.cat. Remena el nostre catàleg i emporta't fins a cinc llibres. 

  Una de les notícies més polèmiques d'aquest any 2021 ha estat la intenció d'Aena d'ampliar l'aeroport del Prat, un projecte que podria suposar la destrucció total o parcial del Delta del Llobregat i de La Ricarda, un antic braç del riu Llobregat documentat des de fa segles. És per aquest motiu que des del Col·legi de Periodistes us oferim la possibilitat única de visitar aquest espai natural i cultural de la mà de les persones expertes que en tenen cura i els preserven dia a dia. Vine amb nosaltres el pròxim dijous 2 de desembre de 10.00 h a 13.00 h. Places limitades!