• “No em vinguis amb històries! Les dones periodistes en temps de crisi!”

    8 juliol, 2013
    El Col·legi ha acollit la taula rodona “No em vinguis amb històries! Les dones periodistes en temps de crisi!”, organitzada per la Fundació Maria Aurèlia Campmany, la XIDPIC.CAT i la XIPVG.
    Fotografia: Amada Santos
    Fotografia: Amada Santos

    La taula rodona ha estat moderada per la periodista i investigadora en comunicació i gènere, Elvira Altés, i hi han participat Tona Gusi, de la Xarxa Internacional de Dones periodistes i Comunicadores; Aida Ruiz, Directora de la Fundació Maria Aurèlia Capmany; Àngels Gómez, de Dones en Xarxa; Marta Corcoy, de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i Elena Tarifa, Secretària d’Igualtat del Sindicat de Periodistes de Catalunya.

    Tona Gusi ha fet un repàs de les quatre trobades internacionals en que ha participat la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores-Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere i la que s’està preparant per el mes d’octubre d’enguany a Mèxic, a Mèrida, a la península del Yucatán. Gusi va dir que “el més important per a les dones periodistes d’arreu és la feina i en països en conflicte, salvar la vida” i ha afegit que del que es tracta és debatre i assenyalar nous camins en uns temps on, a banda de la gairebé permanent invisibilitat, "tenim una necessitat urgent de reivindicar-nos i re inventar-nos".

    La directora de la Fundació Maria aurèlia Campmany, Aida Ruíz ha explicat que la federació ha fet un estudi del tipus de feines que troben a l’actualitat els i les periodistes, que són majoritàriament amb contractes de pràctiques universitàries, de pràctiques, de periodistes a tant la peça o bé de col·laboradors lliures i “free lance”.

    Àngels Gómez, de Dones en Xarxa ha estat contundent a l’afirmar que “internet és masculí” i ha explicat que majoritàriament un 41% dels homes utilitzen internet per baixar pel·lícules, música, llegir notícies o publicar continguts propis, mentre que sols un 3,9% del 37% de dones que utilitzen internet té un bloc o web pròpia i quasi no consumeixen informació.

    La Marta Corcoy de l’ADPC ha donat un titular “La precarització afecta per igual a les dones i als homes, la diferència és que hi ha més dones sense feina perquè elles no ocupen llocs de responsabilitat als mitjans, els acomiadats son majoritàriament de personal de redacció i aquí hi ha moltes més dones que homes”. Corcoy també ha criticat que a les tertúlies i a les pàgines d’opinió dels mitjans “no som visibles les dones, com si no estiguéssim preparades per opinar”. També ha criticat el llenguatge d’internet, del que ha dit, “no serveix per canviar continguts sexistes”.

    Elena Tarifa va posar de relleu la precarietat dels contractes de feina, als que majoritàriament accedeixen les dones periodistes. “En el període 2008/09 hi ha hagut 3.500 acomiadaments; l’any 2010 amb la davallada de la publicitat i els ERO han representat una caiguda dels salaris del 12% i això sense tenir en compte la nefasta reforma laboral del 2012 que ha representat per a Espanya 12.000 acomiadaments, dels quals 4.500 a Catalunya”.

    Ha afegit Tarifa que el perfil mitjà del periodista avui és dona, jove i mileurista amb uns salaris de mitjana de 25.000 euros bruts l’any. “El principal problema és que hi ha poques dones que accedeixin a càrrecs de direcció i un dels principals problemes que tenen per accedir-hi és poder compaginar la vida laboral i familiar, malgrat hi ha una llei d’igualtat que majoritàriament no s’aplica”, ha dit.




    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.