• Segueix els nous consells d'ASISA

  26 novembre, 2019

  El terme apnea és conegut com la falta o suspensió de la respiració durant les hores de son. ASISA, companyia d'assistència sanitària del Col·legi, et dóna informació i consells sobre aquest trastorn.

  L’escena és coneguda: un dorment que ronca, de sobte, deixa de respirar. I, quan torna a començar, emet sorolls estranys i sacseja les extremitats. Com ell, com ella, al món hi ha milers de persones que, de dia, respiren amb normalitat però que, quan es queden adormits, tenen obstruccions a les vies respiratòries altes parcials (d’aquí els roncs) i totals (per això l’apnea). Aquestes en són les causes principals:

  • El col·lapse de les parets laterals de la faringe (o, amb menys freqüència, de la paret posterior i la llengua).
  • Un estrenyiment anatòmic fruit de l’obesitat.
  • La hipertròfia amigdalar o adenoide.

  Aquests sobresalts es poden repetir centenars de vegades durant la nit i impedir que el son sigui el que ha de ser, reparador. Amb això, l’individu es veu afectat per un cansament permanent que en lastra l’activitat i n’altera les funcions intel·lectuals superiors (memòria, concentració, etc.).

  Però l’apnea del son també pot provocar ansietat, depressió o agressivitat i pèrdua de la libido i impotència. I, encara més greu, la seva persistència durant anys augmenta la probabilitat de malalties cardiovasculars i el risc de mort.

  Perquè no tot sigui negatiu, t’avancem que l’apnea del son té un tractament molt eficaç. Per tant, si et reconeixes a la descripció de símptomes que hem fet més amunt, faràs bé d’anar al metge.

  Mentrestant, serà bo que prenguis precaucions:

  • Digues adéu a l’alcohol i el tabac.
  • Si tens sobrepès, aprima’t uns quants quilos.
  • Dorm de costat, millor que cap amunt.
  • Estableix i segueix uns horaris de son regulars.

  Si estàs prenent medicaments depressors de la respiració, parla amb el teu metge. Pot ser que valori la possibilitat de retirar-te’ls.

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.