• Mentides que triomfen

    Joan Salicrú / Eudald Coll
    -
    23 juny, 2017

    El fenomen de les informacions falses que es propaguen massivament per Internet com si fossin certes ha provocat que molts ciutadans es creguessin un gran nombre de mentides

    Detall de la portada de The Time sobre la postveritat
    Detall de la portada de The Time sobre la postveritat

    Algunes mentides ja són famoses tant per la força que han agafat en els darrers anys o perquè van aconseguir el seu objectiu en un moment determinat, com va passar amb la campanya del Brexit o en el referèndum sobre els acords de pau a Colòmbia. Aquests en són alguns exemples:

    Barack Obama és africà i musulmà

    Una de les mentides més clàssiques ja avui dia és dir que Barack Obama és africà i mulsumà. Amb la intenció de desacreditar-lo, des del moment que va presentar-se a la candidatura presidencial, van començar a córrer una sèrie de rumors malintencionats de tot tipus. L'any 2010, una enquesta del Pew Research assegurava que un 18% dels ciutadans nordamericans creien que el seu president era musulmà i un 43% admetia no saber quina era la seva religió, quan en realitat Obama és cristià.

    La UE costa 430 milions als britànics

    Els mesos previs al referèndum sobre el Brexit, els polítics favorables a marxar del club comunitari asseguraren reiteradament que amb la sortida de la UE, el Regne Unit disposaria de 350 milions de lliures (430 milions d'euros) addicionals per destinar a Salut i Educació ja que, segons ells, era el cost setmanal que pagaven els britànics per pertànyer al club europeu. La xifra fins i tot estava pintada en números gegants a l'autobús de campanya de Boris Johnson, exalcalde de Londres, però el cert és que correspon a l'aportació bruta i prèvia al reemborsament de la UE. Unes hores després de la victòria del Brexit, Nigel Farage, líder del xenòfob UKIP, va admetre que la informació erra errònia. En realitat l'aportació neta del Regne Unit a la UE ronda els 300 milions setmanals. Fins i tot algunes informacions la rebaixen a 140 milions.

    Obama i Clinton van fundar ISIS

    Encara que coste de creure, la teoria conspiratòria segons la qual Barack Obama i Hillary Clinton van fundar l'Estat Islàic no va sortir de webs estranys, sinó del mateix Donald Trump, que va defensar-la diferents cops. Durant la campanya electoral, en un míting a Florida, el candidat republicà va dir-ho ben clar: "L'ISIS horna el president Obama. Ell és el fundador de l'ISIS. Ell és el fundador de l'ISIS. N'és el fundador, d'acord? Va fundar l'ISIS". "I diria -va afegir el llavors candidat republicà- que la cofundadora va ser la tramposa Hillary Clinton". Els demòcrates van acusar-lo ràpidament de mentider i de fer-se ressò del discurs de Vladimir Putin contra polítics nordamericans, però la notícia ja corria per les xarxes.

    La pau a Colòmbia i el gènere

    La victòria del "No" al referèndum sobre els acords de pau a Colòmbia, que va tenir lloc el passat 2 d'octubre, també s'explica per informacions manipulades que influïren en els votants. Una d'aquestes va sorgir arran d'unes simples referències sobre "l'enfocament de gènere" en els acords amb les FARC, segons les quals homes, dones, homosexuals i persones amb identitat diversa viurien en igualtat de condicions. Diferents càrrecs públics, a més de l'expresident del govern, Álvaro Uribe, van posar al centre del debat la defensa de la família i els valors religiosos que, segons ells, estaven sent amenaçats per aquest enfocament de gènere. Tot plegat, va provocar que l'Església catòlica colombiana retirés el suport a la campanya pel "Sí".

    Clinton i el pizzagate

    Una de les mentides més absurdes que va sorgir durant la campnya electoral dels Estats Units i que va estar a punt d'acabar molt malament va ser la que assegurava que Hillary Clinton formava part d'un entramat sexual amb components de pedofília que tenia com a epicentre una pizzeria de Washington D.C. El pizzagate -tal com se'l va conèixer després que aagafés certa volada-, deia que James Alefantis, propietari de la pizzeria Comet Ping Pong, dirigia una xarxa de pedòfils en què estaven involucrats Clinton i el seu cap de campanya, John Podesta, conegut d'Alefantis. Es va arribar a l'extrem d'assegurar que al local en qüestió es feien sacrificis de nens en nom del diable. Alefantis i treballadors del local van rebre amenaces de mort i fins i tot un jove nord-americà -Edward Welch, de 28 anys- va entrar al local armat amb un rifle d'assalt i va disparar alguns trets assegurant que havia anat allà perquè volia "investigar" el cas.

    El suport del Papa a Trump

    La mentida, durant la campanya electoral dels Estats Units, seguons la qual el papa Francesc donava suport a Donald Trump va ser una de les notícies falses que va tenir més recorregut, ja que ràpidament -i a diferència d'altres notícies inventades i disseminades durant la campanya presidencial- va anar més enllà del territori nord-americà. Qui primer va publicar-ho va ser, precisament, WTOE 5 News, un web de notícies inventades. La informació es basava en un suposat comunicat en què el papa mateix hauria afirmat que es necessita "una Amèrica forta i lliure per mantenir un món fort i lliure" i deia, també, que "l'FBI, en negar-se a recomanar que es processés la secretària Clinton després d'admetre que ha vulnerat la llei moltes vegades, ha quedat en evidència com una entitat corrupta". En la notícia en qüestió, fins i tot se citaven unes suposades "fonts del Vaticà" per així donar-li més veracitat a tot plegat. L'article va tenir quasi un milió de comentaris i reaccions dels internautes i va ser molt compartit a les xarxes socials.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari