• Autoedició i autopublicació digital

  Curs bonificable per la Fundación Tripartita

  Objectius del curs

  La digitalització i internet han obert la porta a noves vies d’edició i distribució de tot tipus de llibres i documents que poden ser llegits en pantalles de varietat creixent: ordinadors, smartphones, lectors digitals, tablets i altres. Per als periodistes això representa la possibilitat de crear i editar els seus propis llibres –grans reportatges, llibres de ficció o de no ficció, estudis, anàlisis en profunditat– en formats de llibre electronic (ebook) i distribuir-los i comercialitzar-los ja sigui de forma directa o a través de plataformes de distribució o de llibreries digitals.

  Editorials com http://www.ecicero.es/, http://librosdelko.com/libros/ o projectes com http://www.propublica.org/ ja estan editant reportatges en aquest tipus de formats. També ho fan cada vegada més periodistes independents que s’autopubliquen. Alguns exemples en l’àmbit anglosaxó són Matt Lynn i Marc Oppenheimer.

  L’objectiu del curs és que els participants aprenguin a editar els seus propis documents, manuals o publicacions en format digital EPUB. S’utilitzaran eines que permetin l’edició en línia i que facilitin la conversió dels arxius per ser llegits en diferents dispositius. També es treballarà com gestionar la biblioteca de documents en línia.

  Programa

  • Panorama del llibre digital: formats, dispositius de lectura, programari lector.
  • Com crear una publicació en format EPUB
  • Gestió de documents digitals amb Calibre
  • Canals de distribució i venda

  Metodologia

  El curs té un format de taller eminentment pràctic, centrat en l’ús de les eines d’autoedició i la posada en pràctica del format EPUB (versió 2.0.1) i l’ús de Calibre.

  Destinataris

  Persones que volen editar els seus propis grans reportatges, manuals o altra mena de llibres en format digital: periodistes i professionals de la comunicació; persones que treballen al sector editorial; escriptors; responsables de projectes web o pimes i altres.

  Professors

  Lucrecia Baquero Ramos

  Llicenciada en Ciències Polítiques i Màster en Noves Tecnologies (UNED) i curs en Marketing Digital per l’ICEDM. Ha treballat com a guionista multimèdia i copywriter editorial. Ha estat consultora de comunicació on line i gestora de projectes web a Addgrupo. Membre cofundadora decontenidosenred, dedicada als projectes de consultoria, investigació i comunicació online. És editora i coordinadora de la publicació infantil minúscula. Imparteix cursos de comunicació i promoció on line.

  Clara Alba Pérez

  Llicenciada en Periodisme. Treballa en el sector editorial i les noves tecnologies des de 2003. Cofundadora i codirectora de la revista d’art digitalmínima. Ha coordinat el Màster en Edició Digital de la Universitat Oberta de Catalunya. Ha treballat com a consultora web de projectes culturals, d'edició i noves tecnologies per Abilbo Concept. Membre cofundadora decontenidosenred, dedicada als projectes de consultoria, investigació i comunicació online. És editora i coordinadora de la publicació infantil minúscula. Imparteix cursos d’edició, comunicació i tecnologia.