• Com contactar amb Edward Snowden

  Seguretat informàtica bàsica per a periodistes

  Objectius del curs

  Edward Snowden va revelar al món, a través dels mitjans de comunicació, el massiu sistema de vigilància d’internet que els Estats Units van posar en marxa. Però quan va intentar posar-se en contacte per primera vegada amb el periodista Glenn Greenwald, va haver de deixar-ho córrer perquè aquest no feia servir correu xifrat ni tenia temps per aprendre’n. El desconeixement d'aquesta tècnica hauria pogut suposar perdre l’oportunitat de rebre una informació d’impacte mundial, però Snowden va contactar amb Laura Poitras, que sí tenia correu xifrat.

  Un periodista que no utilitzi eines de criptografia pot deixar virtualment al descobert totes les comunicacions que manté amb les seves fonts. Aquest curs dóna les eines perquè això no pugui passar i per dominar altres aspectes bàsics de seguretat informàtica. S’introdueixen conceptes com el xifratge, la criptografia asimètrica, la deep web, la petjada digital i l'anonimat a internet donant eines als periodistes perquè els puguin aplicar en la seva feina diària. És una introducció senzilla, pensada per ser pràctica i útil i fer que els participants es puguin comunicar amb les fonts de manera segura en l'era de la vigilància global.

  Programa

  1. El perill de trair les fonts sense voler-ho o de no poder-hi accedir.
  2. Les recomanacions de la Electronic Frontier Foundation i la Freedom for the Press Foundation.
  3. Contrasenyes, el punt més dèbil. Com han de ser?
  4. El correu web, és segur?
  5. Com aconseguir un canal de comunicació segur amb les fonts: la criptografia asimètrica
   • GPG per a Mac i PC
   • La tecnologia PGP al correu web: Mailvelope
  6. Navegació anònima
   • Què són les finestres de navegació privada?
   • Petjada digital
   • The Onion Router
   • Com fer servir TOR Bundle
   • Punts forts i debilitats de TOR
   • Deep web: què és? On pots arribar amb TOR?
  7. Comunicació segura al mòbil i en xats
  8. Altres opcions i plataformes per a mitjans de comunicació

  Metodologia

  El curs presenta conceptes bàsics de seguretat informàtica i amb un enfocament totalment orientat al seu ús en la tasca diària dels periodistes, de forma molt pràctica i amb eines gratuïtes a l'abast de tothom. Per il·lustrar-ho, s’aporten abundants exemples de com s'han fet servir i perquè han servit o quines dificultats comporten.

  Requeriments

  Caldrà assistir amb ordinador portàtil, PC o Mac. No cal cap coneixement tècnic previ.

  Destinataris

  Periodistes interessats en la investigació o en aconseguir vies segures de comunicació a través d'internet.

  Professors

  Enric Borràs Abelló

  Llicenciat en Història (UAB) i en Periodisme (UPF), especialitzat en periodisme digital. Ha estat el responsable del canal de Tecnologia i ciència de VilaWeb, ha treballat al dBalears, a Mallorca, ha coordinat l'edició digital de l'ARA Balears i actualment gestiona les xarxes socials i fa informació tecnològica i de xarxes al diari ARA.