• Com crear una ràdio per a internet

    Objectius del curs

    El curs ofereix als participants els coneixements pràctics necessaris per conceptualitzar i elaborar un projecte de ràdio per a la seva propagació a través d’internet. Utilitzant les eines disponibles a la xarxa, en el curs s'abordaran els passos necessaris per a la preparació, enregistrament i difusió de material sonor mitjançant una graella de programació tancada o en streaming, o bé com a contingut a la carta.

    En el curs s'aprofundirà també en els aspectes socials i teòrics de l'evolució del podcast i dels continguts sonors en general. En particular, es veurà com la presència de material disponible per a descàrrega ha canviat la forma d’entendre la ràdio i el treball del periodista, convertint la utilització social i la producció col·lectiva d'àudios i sons en un procés viu i interactiu.

    Programa

    1. Introducció; Univers sonor a la xarxa; Creixement i tendències; Professionalització.
    2. Definició de podcasting, streaming, blogging i audioblogging.
    3. Gravació i edició. Eines. Consells per a l’enregistrament sonor. Música per a podcast. Efectes de so: el paisatge sonor.
    4. Muntatge i ús d’Audacity. Programari complementari. Codificació MP3 i nous formats.
    5. Gestors CMS per a podcast.
    6. Difusió dels podcast.

    Metodologia

    Les classes combinaran l’exposició de conceptes amb la pràctica, en la qual els alumnes desenvoluparan un petit projecte de ràdio o audioblog. En acabar la darrera sessió, els participants podran demostrar que han adquirit els coneixements amb la presentació del seu projecte.

    Requeriments

    Cal assistir al curs amb un ordinador portàtil amb wifi (el Col·legi de Periodistes proveirà la connexió). Les tauletes poden ser una alternativa, però cal consultar-ho abans de la primera classe, ja que certs programaris tenen limitacions per al seu ús en aquest suport. Caldrà descarregar prèviament el programa lliure Audacity i el seu complement Lame per generar arxius MP3. Altres programes es donaran a conèixer durant el curs.

    Destinataris

    Comunicadors i professionals interessats en difondre missatges sonors. Bloggers; creadors de continguts i branded content. Difusors de continguts culturals i membres d’associacions culturals. Estudiants del grau en Periodisme que volen afegir una nova perspectiva als seus coneixements.

    Professors

    Josep M. Palau Riberaygua

    Professor del Taller Integrat del grau en Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, on també dirigeix UPF Ràdio des de la seva fundació. Doctorand en Comunicació Pública del departament de Comunicació de la mateixa universitat. CEO d’Inmedia, empresa de comunicació i creació de continguts periodístics i branded content per a qualsevol tipus de suport. Ha estat Director adjunt del Canal Cultura de Via Digital i ha desenvolupat diverses feines dins el grup Catalunya Ràdio, com ara enviat especial, guionista, cap de producció i membre de l'equip que va crear i posar en marxa Catalunya Informació. Col·labora de manera habitual en mitjans com ara La Vanguardia, Viajes National Geographic o Traveler Condé Nast.