• Com fer avui periodisme cultural

  Curs Presencial

  Objectius del curs

  L’objectiu d’aquest seminari és donar a conèixer l’especificitat del periodisme cultural. Descobrirem les claus narratives d’un gènere que està en plena efervescència i transformació fruit de les noves tendències, llenguatges i canals.

  Programa

  1. Què és el periodisme cultural? El periodisme cultural no és, només, la ressenya de productes culturals i depassa les seccions de cultura.

  2. Qui és el periodista cultural? El periodista cultural com a traductor i intèrpret, com a narrador i creador i com a prescriptor.

  3. Els gèneres del periodisme cultural L’entrevista, la crònica i el reportatge i la crítica: el gènere que distingeix el periodisme cultural dels altres. I com a coda, una visita fugaç al guió.

  4. Claus narratives del periodisme cultural Com escriure sobre cultura: fonts especialitzades, recursos estilístics i altres qüestions de la tècnica i la pràctica professional.

  5. Claus contemporànies del periodisme cultural Què hem de tenir en compte avui perquè els discursos culturals segueixin sent rellevants i interessants.

  Metodologia

  El seminari alterna la teoria amb la pràctica. Es combinarà l’exposició teòrica amb l’anàlisi de textos i/o documents audiovisuals, el debat i la pràctica a classe. Els alumnes tindran l’oportunitat d’escriure petites peces que es comentaran a l’aula.

  Destinataris

  Aquest seminari s’adreça a tots aquells periodistes, bloggers, professionals de la comunicació o estudiants que volen conèixer les principals claus per fer avui un periodisme cultural amè i de qualitat.

  Professors

  Eva M. Muñoz Criado

  Periodista cultural freelance. Des de 2001, col·labora amb el suplement Cultura/s de La Vanguardia, per al que ha fet entrevistes, reportatges i crítica literària i cinematogràfica. Ha escrit també per al suplement i la secció de Cultura de La Razón i per a les revistes Time Out, Woman, Integral, cinentransit.com, Letras de cine i Revista de Occidente. Des de 2017 està també a càrrec dels guions de Territori Contemporani, un programa d’art i pensament contemporanis produït per la xarxa catalana de televisions locals (La Xarxa) que ha estat guardonat amb el Premi al Millor Format de Televisió en català als Premis Zoom 2020 i al Millor Programa de Televisió als Premis de Comunicació Local 2020 i als Premis Carles Rahola 2019. Com a bona freelance de la comunicació, ha tocat molts altres pals: ha estat responsable de comunicació a productores cinematogràfiques independents i a editorials literàries, ha redactat memòries de gent comuna, que no ordinària, i duu a terme tasques de gestió i comunicació a institucions culturals com l’Institut de Cultura de Barcelona.