• Del periodisme d’investigació a les clavegueres de la història

    En aquesta Master Class, Plàcid Garcia-Planas relata la recerca de la vida secreta del periodista César González-Ruano

    Programa

    Un reporter de guerra expert decideix investigar el cantó fosc d’un periodista emblemàtic. El camí, realitzat amb la col·laboració d’una escriptora i germanista, suposa utilitzar les tècniques del periodisme d’investigació i de la recerca històrica per baixar a les clavegueres de la història. Què suposa per a un periodista capbussar-se en els secrets del temps i la història? I capgirar llegendes i figures àmpliament reconegudes?

    Plàcid Garcia-Planas, juntament amb Rosa Sala Rose, ha investigat la llegenda negra del periodista César González-Ruano (Madrid, 1903-1965) al París ocupat pels alemanys. Durant gairebé quatre anys i per vint arxius de vuit països, Garcia-Planas i Sala Rose han intentat esbrinar què hi ha de cert en les acusacions que s’han llançat contra González-Ruano d’extorsionar jueus que intentaven escapar de la persecució nazi. El resultat és el llibre "El marqués y la esvástica", publicat recentment per l’editorial Anagrama. Arran de l’aparició del llibre, la Fundación Mapfre ha eliminat el prestigiós Premi César González-Ruano de Periodisme i l’Ajuntament de Sitges estudia treure el cèntric jardí dedicat al periodista madrileny.

    Garcia-Planas explicarà en aquesta master class els quatre anys d’investigació i com la premsa espanyola ha reaccionat davant el llibre.