• Del periodisme d’investigació a les clavegueres de la història

  En aquesta Master Class, Plàcid Garcia-Planas relata la recerca de la vida secreta del periodista César González-Ruano

  Programa

  Un reporter de guerra expert decideix investigar el cantó fosc d’un periodista emblemàtic. El camí, realitzat amb la col·laboració d’una escriptora i germanista, suposa utilitzar les tècniques del periodisme d’investigació i de la recerca històrica per baixar a les clavegueres de la història. Què suposa per a un periodista capbussar-se en els secrets del temps i la història? I capgirar llegendes i figures àmpliament reconegudes?

  Plàcid Garcia-Planas, juntament amb Rosa Sala Rose, ha investigat la llegenda negra del periodista César González-Ruano (Madrid, 1903-1965) al París ocupat pels alemanys. Durant gairebé quatre anys i per vint arxius de vuit països, Garcia-Planas i Sala Rose han intentat esbrinar què hi ha de cert en les acusacions que s’han llançat contra González-Ruano d’extorsionar jueus que intentaven escapar de la persecució nazi. El resultat és el llibre "El marqués y la esvástica", publicat recentment per l’editorial Anagrama. Arran de l’aparició del llibre, la Fundación Mapfre ha eliminat el prestigiós Premi César González-Ruano de Periodisme i l’Ajuntament de Sitges estudia treure el cèntric jardí dedicat al periodista madrileny.

  Garcia-Planas explicarà en aquesta master class els quatre anys d’investigació i com la premsa espanyola ha reaccionat davant el llibre.

  Professors

  Plàcid García-Planas Marcet

  Plàcid Garcia-Planas va néixer a Sabadell el 1962. Graduat en Periodisme per la Universitat de Navarra, és reporter de la secció internacional de La Vanguardia des del 1988, i redactor en cap de la mateixa secció des del 2005. Ha cobert, entre altres conflictes, la primera i la segona guerra del golf Pèrsic (1991 i 2003), totes les guerres de l’ex-Iugoslàvia (1991-2000), el conflicte entre israelians i palestins, la guerra del Líban (2006), la guerra de l’Afganistan i la de Líbia.

  És autor de Jazz al despatx de Hitler (Edicions 62, 2010), recopilació de reportatges que va guanyar el primer Premi de Periodisme d’Investigació i Reporterisme Conde Godó 2010; La revancha del reportero (Diëresis 2007), llibre en el qual segueix l’empremta a set corresponsals de guerra de La Vanguardia des del 1893; i Como un ángel sin permiso. Cómo vendemos misiles, los disparamos y enterramos a los muertos (Carena 2012). El 2009 va ser finalista del Premi Ortega y Gasset de Periodisme.