• Fact Checking: la verificació del discurs com a notícia

  Objectius del curs

  En el món actual, la sobreinformació fa que el periodista s’enfronti a una nova necessitat de base: filtrar, entre tots els documents publicats, les dades que siguin veritablement rellevants, evitant les notícies falses que apareixen cada dia.

  Per això, els periodistes necessiten formar-se en l’anomenat Fact Checking, per aprendre el procés de verificació de dades, conèixer els principals errors que es cometen i aplicar les metodologies del fact checking en un context periodístic.

  Programa

  • Principals metodologies per a la verificació del discurs.
  • El repte de les fake news i intents algorítmics per a solucionar-les.
  • Aplicació pràctica de les diferents metodologies a la realitat catalana.

  Requeriments

  Ordinador amb capacitat per connectar-se a internet.

  Destinataris

  Estudiants i professionals de la comunicació i el periodisme que volen assolir una aptitud bàsica en la verificació del discurs.

  Professors

  Eduard Martín-Borregón Doménech

  Eduard Martín-Borregón és un periodista de dades català resident a Méxic DF. Pioner a Catalunya en l’aplicació de les dades en un format periodístic, és actualment Coordinador de Tecnologies per a la Transparència al Projecte en Educació, Desenvolupament, Organització i Investigació (PODER). Entre els projectes que coordina està QuiénEsQuién.Wiki, base de dades llatinoamericana de les elits polítiques i econòmiques, RindeCuentas.org, blog de periodisme de dades i investigació, i Méxicoleaks, plataforma de filtració anònima i segura. També promou la creació de noves plataformes leaking per Llatinoamèrica.