• Gràfics interactius: taller de periodisme de dades

  Objectius del curs

  Els curs esta dissenyat perquè els participants assoleixin els principis teòrics bàsics de la visualització de dades i aprenguin a fer gràfics interactius. A través de la visualització de dades podem descobrir noves històries, ajudar el lector a la comprensió d’una notícia o comunicar millor el que realitza la nostra entitat.

  L’informe Nínxols d’ocupació per a periodistes del Col·legi de Periodistes de Catalunya situa el periodisme de dades com una de les sortides professionals que acabarà incorporant-se a les redaccions dels principals mitjans del país. En aquest curs es donaran les bases per a començar a conèixer i treballar aquesta nova disciplina.

  El curs es pot complementar amb un altre impartit pel mateix professor: Mapes Interactius: taller de periodisme de dades, que també s’imparteix al Centre de Formació del Col·legi.

  Programa

  -Introducció al periodisme de dades i als conceptes bàsics de la visualització de dades.

  -Realització d’un gràfic a partir de Google Public Data. (inclou dades catalanes)

  -Realització d’un gràfic interactiu amb Google Charts.

  -Realització d’un gràfic interactiu amb Data Wrapper.

  Metodologia

  Es tracta d’un curs pràctic amb exercicis pensats perquè es puguin adaptar a diferents contextos. Així, un cop realitzada la pràctica d’exemple a classe, el participant podrà repetir el mateix procés a casa o a la feina, canviant algunes variables, i generar el seu primer gràfic interactiu personal.

  Requeriments

  És necessari que el participant porti el seu ordinador amb l’OpenOffice instal·lat i tingui un compte de Google.

  Destinataris

  Periodistes i comunicadors que vulguin aprendre noves tècniques per explicar històries de forma innovadora i interactiva. No és necessari cap mena de coneixement previ. El curs partirà de zero i és apte per a qualsevol persona que tingui un mínim interès en el tema.

  Professors

  Eduard Martín-Borregón Doménech

  Eduard Martín-Borregón és un periodista de dades català resident a Méxic DF. Pioner a Catalunya en l’aplicació de les dades en un format periodístic, és actualment Coordinador de Tecnologies per a la Transparència al Projecte en Educació, Desenvolupament, Organització i Investigació (PODER). Entre els projectes que coordina està QuiénEsQuién.Wiki, base de dades llatinoamericana de les elits polítiques i econòmiques, RindeCuentas.org, blog de periodisme de dades i investigació, i Méxicoleaks, plataforma de filtració anònima i segura. També promou la creació de noves plataformes leaking per Llatinoamèrica.