• Imatge, tipografia i llenguatge gràfic periodístic

  Objectius del curs

  Una imatge val més que mil paraules. Encara més en periodisme i en el món de la comunicació en general. Per això, aquest taller proposa una introducció als elements essencials que cal tenir en compte per tractar els aspectes no lingüístics de la comunicació: imatge, tipografia, forma i color.

  El curs té una orientació molt pràctica i es basa en l’anàlisi d’un gran nombre d’exemples a partir dels quals els participants poden extreure pautes útils per aplicar a moltes menes diferents de publicacions: diaris, revistes, newsletters, comunicats, pàgines web, blogs i altres.

  No calen coneixements previs de disseny ni de fotografia. El curs és una oportunitat per a totes aquelles persones interessades en el llenguatge gràfic o que necessiten tenir-ne uns coneixements essencials per aplicar a la seva feina i també per a les que tenen el disseny i la imatge periodístics en el centre de la seva activitat. Unes i altres hi trobaran aportacions útils que els permetran millorar la presentació gràfica dels seus projectes i publicacions.

  Programa

  1. Fotografia

  2. Tipografia

  3. Color

  4. Forma

  Metodologia

  Les sessions de treball es basen en l’anàlisi d’un gran nombre d’exemples de publicacions. A partir d’elles es proposen pautes i criteris per aplicar a diferents tipus de situacions i mitjans.

  Destinataris

  El taller està adreçat a totes aquelles persones que treballen o tenen interès per la forma gràfica dels mitjans de comunicació escrits, ja siguin impresos o a Internet. Els continguts i la metodologia estan pensats per resultar útils als qui han d’intervenir en el disseny d’una publicació –impresa o digital– de qualsevol mena, com poden ser directors d’art, dissenyadors, fotoperiodistes o il·lustradors, entre molts d’altres.

  Professors

  Carlos Pérez de Rozas i Arribas

  Periodista. Des de 1976 és professor de periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (1976-1992), a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (1992-2013) i a la UIC (Universitat Internacional de Catalunya). Col·laborador de l'estudi Cases i Associats, de Mundo Deportivo, 8TV, TV3, Barcelona Televisió i Catalunya Ràdio. Va començar la seva carrera professional l’any 1970 a la revista Destino. Des de 1975 fins a 1986 va exercir diversos càrrecs de responsabilitat a l'àrea de disseny del Diari de Barcelona, El Periódico de Catalunya i l'edició catalana del diari El País. A El Periódico de Catalunya va formar part de l'equip fundador, l'estiu de 1978. Des de 1986 fins el 2008 va treballar a La Vanguardia, integrat en l'equip directiu que va gestionar el canvi de format i disseny de l’any 1989. Des d’aleshores i fins el 2008, va ser director adjunt d’art d’aquest diari. L’any 1992 i amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona, va col·laborar en la transformació de Mundo Deportivo. A Cases i Associats ha dut a terme projectes en grups de comunicació d'Europa i Amèrica Llatina.