• Iniciació al guió cinematogràfic i de televisió

  Objectius del curs

  L’objectiu d’aquest curs és establir i aprendre les bases teòriques necessàries per a iniciar-se en el desenvolupament d’històries de ficció i en l'escriptura de guions cinematogràfics i televisius.

  Programa

  El curs està dividit en dos mòduls: cinema i televisió.

  Cinema:

  • El procés creatiu: De la idea al guió.
  • Realitat versus ficció.
  • La idea i el tema.
  • Els personatges: Columna vertebral i caracterització.
  • El conflicte: tipologia i necessitats dramàtiques.
  • L’estructura clàssica: El paradigma. Els actes. Fil narratiu.

   

  Televisió:

  • La ficció televisiva i els gèneres.
  • Comèdia de situació o sitcom. Estructura episòdica en II actes.
  • Sèries dramàtiques. Estructura episòdica en IV actes.

  Metodologia

  La metodologia del curs combina una part teòrica essencial amb una part pràctica important, que comprèn el visionat i anàlisi de curtmetratges, un llargmetratge i episodis de ficció televisiva i la realització d’exercicis d’escriptura de guió.

  Requeriments

  Es recomana assistir al curs amb un ordinador portàtil, tot i que no és imprescindible.

  Destinataris

  El curs està adreçat a professionals i estudiants vinculats a la comunicació que tinguin interès en les narratives audiovisuals i que vulguin iniciar-se en el desenvolupament de històries de ficció i en l’escriptura de guions cinematogràfics i televisius.

  Professors

  Elena Serra i Domínguez

  Guionista, analista, story editor i docent de guió de cinema i televisió freelance. Ha treballat com a executiva de desenvolupament i story editor en més de 40 pel·lícules de directors com Jaume Balagueró, Brian Yuzna, Paco Plaza, Brad Anderson, Daniel Monzón, Fernando Guillén Cuervo, i Laura Mañá entre d’altres. Com a guionista ha coescrit la tv-movie Cala Reial, els llargmetratges Romasanta, la caza de la bestia, Prime-Time, Salaam Barcelona i Aqua; i les mini sèries 3 flores sin piedad i Tramontana Blur. En l‘àmbit de la docència imparteix classes de guió a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a UPF-Barcelona School of Management, a Showrunners i a l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB).

  Sílvia Oliva

  És guionista, analista, consultora, traductora d’anglès i professora de guió de cinema i televisió. Ha treballat com a guionista a Compañeros, Vendelplà, Negocis de Família i els mini-documentals Els Últims Artesans ; també ha coescrit les tv-movies, Cala Reial i Què bonic es viure i Morir; el llarmetratge Salaam Barcelona, Atopia; la sèrie Caníbales; la minisèrie Tramontana Blur i Tres Flores sin Piedad; i codissenyat formats d’entreteniment originals com Bebe-Adictos, Viure al Cèntim, Agitado, No, Removido i Desespacios. Actualment compagina la docència a L’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB) amb l’escriptura de diversos encàrrecs de cinema, televisió i publicitat.