• Iniciació al guió cinematogràfic i de televisió

  Objectius del curs

  L’objectiu d’aquest curs és establir i aprendre les bases teòriques necessàries per a iniciar-se en el desenvolupament d’històries de ficció i en l'escriptura de guions cinematogràfics i televisius.

  Programa

  El curs està dividit en dos mòduls: cinema i televisió.

  Cinema:

  • El procés creatiu: De la idea al guió.
  • Realitat versus ficció.
  • La idea i el tema.
  • Els personatges: Columna vertebral i caracterització.
  • El conflicte: tipologia i necessitats dramàtiques.
  • L’estructura clàssica: El paradigma. Els actes. Fil narratiu.

   

  Televisió:

  • La ficció televisiva i els gèneres.
  • Comèdia de situació o sitcom. Estructura episòdica en II actes.
  • Sèries dramàtiques. Estructura episòdica en IV actes.

  Metodologia

  La metodologia del curs combina una part teòrica essencial amb una part pràctica important, que comprèn el visionat i anàlisi de curtmetratges, un llargmetratge i episodis de ficció televisiva i la realització d’exercicis d’escriptura de guió.

  Requeriments

  Es recomana assistir al curs amb un ordinador portàtil, tot i que no és imprescindible.

  Destinataris

  El curs està adreçat a professionals i estudiants vinculats a la comunicació que tinguin interès en les narratives audiovisuals i que vulguin iniciar-se en el desenvolupament de històries de ficció i en l’escriptura de guions cinematogràfics i televisius.

  Professors

  Elena Serra i Domínguez

  Guionista, script editor i docent de guió de cinema i televisió freelance. Com a guionista ha escrit diversos llargmetratges i sèries de televisió, entre els quals destaquen el telefilm Cala Reial (2003), els llargmetratges Romasanta, la caza de la bestia (2004), Prime-Time (2008) i Salaam Barcelona (2009) i les minisèries Tramontana Blur (2018) i Tres Flores sin Piedad (2018). Com script editor ha treballat en més de quaranta pel·lícules per a productores independents i pel Centre de Desenvolupament Audiovisual-ICEC. Com a docent de guió imparteix classes a diferents escoles i universitats, entre les quals destaquen l’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB), la Universitat de Lleida, i la Universitat Pompeu Fabra (UPF), de la qual també és tutora dels treballs de fi de grau (TFG). Realitza col·laboracions, seminaris i tallers en altres universitats i centres culturals internacionals. Actualment escriu els guions del llargmetratge de ficció Poker Face i del llargmetratge d’animació Noches de duende y luna.

  Sílvia Oliva

  És guionista, analista, consultora, traductora d’anglès i professora de guió de cinema i televisió. Ha treballat com a guionista a Compañeros, Vendelplà, Negocis de Família i els mini-documentals Els Últims Artesans ; també ha coescrit les tv-movies, Cala Reial i Què bonic es viure i Morir; el llarmetratge Salaam Barcelona, Atopia; la sèrie Caníbales; la minisèrie Tramontana Blur i Tres Flores sin Piedad; i codissenyat formats d’entreteniment originals com Bebe-Adictos, Viure al Cèntim, Agitado, No, Removido i Desespacios. Actualment compagina la docència a L’Escola de Cinema de Barcelona (ECIB) amb l’escriptura de diversos encàrrecs de cinema, televisió i publicitat.