• Introducció al periodisme de dades

    Objectius del curs

    El periodisme de dades és encara una disciplina nova dins de la professió però amb una gran projecció de futur. Es podria dir que consisteix a fer periodisme d’investigació a partir de la informació que es pot trobar a les bases de dades obertes a Internet: dades que els governs –de la majoria de països– estan obligats a posar a disposició de la ciutadania. Aquestes dades s’han de saber trobar, interpretar i mostrar. El resultat final consisteix en un article/reportatge periodístic acompanyat de mapes, gràfics o visualitzacions que ajuden a entendre grans quantitats de dades.

    Programa

    • Context i els mitjans internacionals que treballen el Periodisme de Dades
    • Eines per visualitzar grans quantitats d’informació procedents de bases de dades
    • Open Data i lleis de transparència que obliguen a les administracions a obrir dades a la consulta pública
    • Recursos online gratuïts, llistes de distribució i continguts de qualitat per especialitzar-se en aquesta àrea i contactar amb experts que l’estan practicant

    Metodologia

    El curs consistirà en una explicació del Periodisme de Dades i les seves implicacions, combinant exemples pràctics amb exposicions teòriques. Cada investigació amb dades és fruit de mesos de treball que sovint impliquen diversos professionals de disciplines diferent. En el curs es farà una aproximació a les dinàmiques de treball però no s’aprofundirà en el vessant pràctic.

    Requeriments

    Els participants han de ser usuaris avançats d’Internet i assistir al curs amb ordinador portàtil.

    Destinataris

    Periodistes que hagin treballat en l’àmbit digital o tinguin un ampli coneixement de cerca de la informació i publicació a Internet i vulguin conèixer les possibilitats que obre aquesta nova especialització.

    Professors

    Karma Peiró Rubio

    És periodista especialitzada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) des de 1995. Ha estat durant tres anys la directora del diari online NacióDigital (2015-18). També ha treballat a La Vanguardia, Catalunya Ràdio, TV3, Revista en.red.ando i Revista Web, a més de col·laborar en molts altres mitjans nacionals i locals. Des del 2012, està capbussada en el “periodisme de dades” com a nou àmbit professional. Ha organitzat tres edicions de les Jornades de Periodisme de Dades i Open Data (del 2013-15). És conferenciant sobre temes de privacitat, transparència, open data i tecnologia i durant anys, ha estat professora de periodisme digital a les principals universitats catalanes (Blanquerna-URL, UAB, UIC, UPC i UVIC)​.​ Actualment, és la coordinadora del Diploma d’Especialització de Periodisme i Visualització de dades a Blanquerna-URL.