• La informació judicial als Mitjans de Comunicació

  Conceptes bàsics

  Objectius del curs

  L’anomenat judici del Procés ha marcat bona part de l’agenda informativa d’aquest 2019. I tot i que hagi quedat vist per a sentència, encara genera un volum d’informació important. Les properes setmanes seran claus, perquè es coneixerà la sentència que marcarà el rumb de la política catalana i espanyola dels propers anys.

  L’objectiu del curs és donar al periodista les eines bàsiques per interpretar les resolucions i les notícies que surten de l’àmbit judicial amb rapidesa per identificar la notícia i aportar el context que la farà encara més comprensible.

  Programa

  • La informació judicial als mitjans de comunicació
  • Estructura bàsica del Poder Judicial:

          -Diferents tribunals i normes de competència

          -El jutge, el magistrat, el lletrat de l’administració

          -La fiscalia

          -L’acusació particular i l’acusació popular

  • El procés judicial, fases i conceptes en cada etapa:

          -Inici del procés. Vies. Diferència entre querella i denúncia

          -Instrucció. L’investigat

          -Fase intermitja. El processat

          -Judici oral. Les parts.L’acusat

          -Resolucions, sentències i recursos

  • Els escrits judicials als mitjans de comunicació. Anàlisi

  Metodologia

  El curs s’ha concebut com a un taller on la participació de l’alumne és clau. Es tracta de conèixer quin és el seu coneixement de base per tal d’aprofundir en aquells conceptes que l’ajudin a millorar.

  Acabat el curs, el periodista ha de tenir clars els diferents actors del procés judicial, la seva importància periodística, el tipus d’escrits i resolucions i els conceptes claus perquè la informació de tribunals sigui el més rigorosa possible.

  Destinataris

  Periodistes que vulguin aprofundir en el món dels tribunals i en la traducció per al públic de les notícies que generen els estaments judicials.

  Professors

  David Melgarejo Vicente

  Llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Postgrau de videoreporter per la Universitat Pompeu Fabra. Reporter de tribunals dels serveis informatius de TV3 fins al 2020. Ha cobert el judici del Procés, el d’instrucció 13, els processos d’extradició des de Bèlgica, el 9N, la inhabilitació del President Torra, el cas Pujol, el del 3%, les Itv’s, la Gürtel. Actualment és corresponsal de Tv3 i Catalunya Ràdio a París. Membre de la Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya.