• La informació judicial als Mitjans de Comunicació. Conceptes bàsics

  Escola d'Estiu - Curs on line en directe

  Objectius del curs

  És impossible concebre l’actualitat social, econòmica, cultural, però sobretot política deixant de banda el pes que hi acaba tenint la Justícia. Perquè no hi ha desnonament sense la decisió d’un jutge, immersió lingüística sense que el Tribunal Constitucional es pronunciï. Perquè sovint, un conflicte laboral acaba amb una decisió de la justícia. O perquè una vaga toca drets fonamentals. Perquè un tribunal decideix si unes obres d’art pertanyen a Catalunya o l’Aragó. I perquè un tribunal, o diversos, acaben marcant el rumb polític d’un país.

  Aquest curs vol ensenyar a dominar els conceptes principals en casos com aquests. Saber qui és el jutge o tribunal que pren la decisió, quin recorregut té la decisió, en quines lleis es basa i quin és el seu impacte. Conèixer les eines bàsiques per comprendre aquesta informació ha de servir al periodista per centrar-se en l’anàlisi, la mirada sobre els fets i poder aportar el context necessari.

  Programa

  1. Quan els jutges donen titulars. La informació judicial en els mitjans

  2. Qui és el jutge que ha donat el titular? Estructura bàsica del poder judicial

  3. Què diu la fiscalia? I les defenses? I la resta d’acusacions? Els altres actors del procés judicial

  4. És una decisió de titular, de portada? Les diferents fases del procés judicial

  . La querella vs la denúncia

  . La imputació, el processament, l’acusació i la condemna

  . Les diferents fases del procés judicial

  . Resolucions, sentències i recursos… i les conformitats

  . Les precaucions del periodista

  1. Com la treballo? Com la valido? Les fonts en el procés judicial i com accedir-hi

  Metodologia

  Lluny de voler fer una classe tradicional, el curs es planteja com un taller amb exemples pràctics sobre decisions de la justícia. Sobre casos que han estat d'actualitat, per identificar i treballar sobre els conceptes que en són clau. A la fi del curs, l’alumne ha de poder dibuixar un ràpid escenari sobre la decisió per identificar els titulars, les fonts i centrar-se en fer-se les preguntes i trobar les respostes necessàries per fer una informació judicial rigorosa i entenedora.

  Destinataris

  Periodistes i altres professionals que vulguin aprofundir en el món dels tribunals i en la traducció per al públic de les notícies que generen els estaments judicials.

  Professors

  David Melgarejo Vicente

  Llicenciat en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Postgrau de videoreporter per la Universitat Pompeu Fabra. Reporter de tribunals dels serveis informatius de TV3 fins al 2020. Ha cobert el judici del Procés, el d’instrucció 13, els processos d’extradició des de Bèlgica, el 9N, la inhabilitació del President Torra, el cas Pujol, el del 3%, les Itv’s, la Gürtel. Actualment és corresponsal de Tv3 i Catalunya Ràdio a París. Membre de la Junta del Col·legi de Periodistes de Catalunya.