• Llicències lliures per a periodistes i fotoreporters

    Objectius del curs

    El propòsit del curs és explicar què són les llicències lliures i com utilitzar-les i treure’n partit en la creació de continguts periodístics, tant escrits com gràfics. També denominades copyleft, les llicències lliures són antagonistes del copyright i es fan servir cada cop més en continguts d’Internet però també en mitjans de paper com el diari 20 minutos, fet íntegrament sota la llicència lliure Creative Commons. El propòsit del curs és que els participants sàpiguen com crear les seves llicències lliures, com utilitzar-les, com interactuar amb continguts lliures creats per altres i què fer si algú viola la llicència dels nostres textos. També es farà una aproximació a les respostes possibles a la gran pregunta: “és possible guanyar diners regalant el nostre treball?” La resposta s’emmarca en un tema complex: el futur dels continguts i dels seus creadors en el món d’Internet. Enmig de la boira i la incertesa actuals, brillen algunes llums que poden suggerir nous camins, des de l’experiència de periodistes pioners en l’ús del copyleft fins al coneixement de la cultura hacker, bressol de les llicències lliures i la ideologia que les acompanya.

    Programa

    1. Què és el copyright i per què ja no funciona
    2. Què és el copyleft i com funciona
    3. Història del copyleft: L’ètica hacker. De les llicències de programari a les de contingut. El boom Creative Commons
    4. Cas pràctic: Fem la nostra llicència Creative Commons
    5. Com utilitzar la nostra llicència lliure en textos i fotografies
    6. Com reproduir continguts lliures
    7. Problemes del copyleft en continguts
    8. Com defensar-nos si fan un mal ús del nostre material amb llicència lliure?
    9. Guanyar diners amb continguts lliures: és possible?

    Metodologia

    El curs complementa l’exposició de conceptes amb exemples i exercicis pràctics de creació de llicències lliures per als continguts dels assistents.

    Requeriments

    Els participants han d’assistir al curs amb un ordinador portàtil. No es necessita cap programari específic.

    Destinataris

    Periodistes de qualsevol mitjà i especialment fotoreporters interessats a utilitzar i treure partit de l’ús de les llicències lliures en el seu treball.

    Professors

    Mercè Molist Ferrer

    Periodista especialitzada en Internet des de fa 15 anys. Ha escrit al suplement Ciberpaís de El País des de la seva fundació. També ha col·laborat amb els diaris La Vanguardia i Avui, les revistes Web (grup Godó), @rroba (Megamultimedia) i CNR. Experta en cultura hacker, va ser la primera periodista a Espanya que va publicar els seus articles sota llicència copyleft, assessorada pel seu inventor, Richard Stallman, l'any 2000. El 2005 va demandar una agència de premsa que va utilitzar un dels seus articles, sense fer constar les condicions de la llicència copyleft que hi figurava. El cas es va resoldre a favor de Mercè Molist.