• Mites i llegendes en periodisme econòmic i com evitar-los

    Objectius del curs

    A qui hauríem de donar la culpa quan informem de les pujades (i baixades) de la prima de risc? Qui són les persones i institucions darrere l’etiqueta “mercats”? És cert que aposten contra els països i poden provocar crisis? Podem evitar les retallades? Realment estem practicant l'austeritat?

    Durant els últims anys s'ha tornat imprescindible tenir coneixements d'economia per poder informar i analitzar sobre l'allau de notícies relacionades amb la crisi i la seva gestió, així com de gairebé qualsevol tema social. Aquest curs permetrà als periodistes de trencar alguns mites sobre el sistema econòmic i informar millor dels debats diaris sobre com s'està afrontant la crisi europea, espanyola i catalana.

    Programa

    1. D’on surten els diners?
      1. Els bancs centrals i la manivel·la
      2. Els bancs privats i el crèdit
    2. El mercat i els mercaders
      1. Què és el mercat?
      2. Inversors, especuladors i hedge funds
      3. Què són els “baixistes”?
    3. Policies i asseguradors
      1. La Fed, la SEC i d’altres acrònims
      2. El Banc Mundial i el FMI, eterns culpables
    4. Rescats i intervencions, èxit o fracàs?

    5. Quines solucions s’han proposat?

    Metodologia

    El curs alternarà l’exposició de fets, les anècdotes i les estadístiques per preparar una discussió oberta sobre cadascun dels temes.

    Es posaran exemples de propostes i titulars sobre la crisi per fer aflorar els mites que els generen i com evitar-los.

    Destinataris

    El curs està adreçat a totes aquelles persones interessades a comprendre el funcionament del sistema econòmic i els ressorts de la crisi econòmica per poder explicar-los i debatre’ls millor.

    Professors

    Adrià Alsina Leal

    Consultor del Banc Mundial. Politòleg i periodista, i màster en Comunicació Internacional per la Universitat Xinesa de Hong Kong. Ha treballat com a especialista en comunicació per a diverses organitzacions internacionals, com l'OCDE i el Banc Interamericà de Desenvolupament.