• Mites i llegendes en periodisme econòmic i com evitar-los

  Objectius del curs

  A qui hauríem de donar la culpa quan informem de les pujades (i baixades) de la prima de risc? Qui són les persones i institucions darrere l’etiqueta “mercats”? És cert que aposten contra els països i poden provocar crisis? Podem evitar les retallades? Realment estem practicant l'austeritat?

  Durant els últims anys s'ha tornat imprescindible tenir coneixements d'economia per poder informar i analitzar sobre l'allau de notícies relacionades amb la crisi i la seva gestió, així com de gairebé qualsevol tema social. Aquest curs permetrà als periodistes de trencar alguns mites sobre el sistema econòmic i informar millor dels debats diaris sobre com s'està afrontant la crisi europea, espanyola i catalana.

  Programa

  1. D’on surten els diners?
   1. Els bancs centrals i la manivel·la
   2. Els bancs privats i el crèdit
  2. El mercat i els mercaders
   1. Què és el mercat?
   2. Inversors, especuladors i hedge funds
   3. Què són els “baixistes”?
  3. Policies i asseguradors
   1. La Fed, la SEC i d’altres acrònims
   2. El Banc Mundial i el FMI, eterns culpables
  4. Rescats i intervencions, èxit o fracàs?

  5. Quines solucions s’han proposat?

  Metodologia

  El curs alternarà l’exposició de fets, les anècdotes i les estadístiques per preparar una discussió oberta sobre cadascun dels temes.

  Es posaran exemples de propostes i titulars sobre la crisi per fer aflorar els mites que els generen i com evitar-los.

  Destinataris

  El curs està adreçat a totes aquelles persones interessades a comprendre el funcionament del sistema econòmic i els ressorts de la crisi econòmica per poder explicar-los i debatre’ls millor.

  Professors

  Adrià Alsina Leal

  Consultor del Banc Mundial. Politòleg i periodista, i màster en Comunicació Internacional per la Universitat Xinesa de Hong Kong. Ha treballat com a especialista en comunicació per a diverses organitzacions internacionals, com l'OCDE i el Banc Interamericà de Desenvolupament.