• Noves narratives per a web, mòbils i tauletes

  Objectius del curs

  El periodisme a internet va més enllà d'escriure textos amb enllaços. La xarxa ofereix una gran varietat d'eines que podem emprar amb un criteri periodístic per explicar històries de manera més eficient. En aquesta línia, el curs ofereix una panoràmica d’instruments perquè els periodistes plantegin noves narratives i pretén aportar alguns criteris bàsics per tal de traslladar les peces periodístiques a dispositius mòbils, als smartphones i les tauletes, que atreuen cada vegada més usuaris i plantegen models de negoci interessants per al futur de la professió.

  El curs aborda noves maneres d’explicar al web com ara a través de la il·lustració periodística, els mapes i les eines de geolocalització, les línies temporals o les eines per explicar a través de continguts de les xarxes socials. A més, inclou reflexions sobre l’ús dels dispositius mòbils en el camp de la comunicació i les característiques i elements que hem de tenir en compte a l’hora de proposar continguts per a smartphones i tauletes. Tot plegat, es complementa amb una anàlisi i comparativa de les publicacions que estan apostant per aquestes noves narratives.

  Programa

  1. Noves narratives per a web
   • Redacció a Internet: més enllà dels enllaços
   • Il·lustració periodística, Thinglink
   • Mapes i eines de geolocalització
   • Línies temporals, algunes eines
   • Històries socials: Storify
  2. Narratives per a dispositius mòbils
   • Ús dels smartphones i redacció periodística
   • Ús de les tauletes i redacció periodística
   • Algunes apostes: exemples nacionals i internacionals

  Metodologia

  El curs permet aprendre conceptes bàsics sobre com plantejar noves narratives periodístiques per explicar històries de forma eficient a webs, smartphones i tauletes. Les explicacions conceptuals es combinaran amb l'exposició de casos pràctics i una panoràmica d'eines.

  Requeriments

  Els participants han d’assistir amb un ordinador portàtil.

  Destinataris

  Periodistes de premsa escrita, ràdio o televisió que volen adquirir coneixements i habilitats per fer periodisme multimèdia. Consultors i altres professionals de la informació i la comunicació que es volen introduir i reflexionar sobre les narratives per a smartphones i tauletes. Periodistes a l’atur que desitgen actualitzar els seus coneixements sobre Internet. Estudiants de periodisme interessats en ampliar la seva formació sobre el periodisme multimèdia als nous dispositius.

  Professors

  Nereida Carrillo Pérez

  Periodista i doctora en Comunicació i Periodisme per la UAB. Impulsora de Learn to Check, projecte educatiu i divulgatiu d'educació mediàtica que col·labora amb l'edició d'aquest curs. És periodista freelance, col·labora amb el diari ARA. També és consultora web i de xarxes socials i imparteix docència relacionada amb la redacció periodística i el periodisme a internet. Els darrers anys ha treballat com a redactora multimèdia del portal de notícies 324.cat i com a professora, ha col·laborat amb diverses universitats catalanes com la UAB, la UOC i la URV. Forma part del grup de recerca Comunicació i Responsabilitat Social (Comress-InCom UAB).