• Periodisme Judicial

  Com explicar les notícies de tribunals als mitjans d’una manera planera

  Objectius del curs

  El periodisme judicial o de tribunals és una de les especialitats que necessita més coneixements del professional per poder traslladar la informació de forma clara, concisa i entenedora. Durant els últims anys, aquest tipus de periodisme ha adquirit més protagonisme per tot el que ha passat a Catalunya, ja que molts dels temes que abans es tractaven tan sols en el marc de l’esfera política ara s’han judicialitzat. Per aquest motiu, oferim un curs destinat als periodistes que comencen, als que surten de la facultat i als que ja porten anys treballant, però volen aprofundir en una altra branca de la professió, i també als que volen adquirir una sèrie de coneixements de l’àmbit judicial que els permetin treballar amb fluïdesa i comoditat.

  Programa

  1. Què és la informació judicial?

  2. Conceptes bàsics i vocabulari judicial:

  • Com arrenca un procediment: denúncia/querella
  • Fases del procediment: instrucció, processament, judici, sentència
  • Parts implicades: fiscalia, acusacions, defenses

  3. Qui és el jutge? Estructura bàsica del Poder Judicial

  4. Euroordres i Tribunals Europeus

  5. Quan és notícia una informació judicial?

  6. Com es llegeix una providència/interlocutòria/sentència?

  7. Com es confirma una filtració?

  8. Les fonts en el periodisme judicial

  9. Com ha d’actuar el periodista?

  Metodologia

  El curs es divideix en una primera part més teòrica per explicar els conceptes bàsics que s’han de saber per poder explicar bé aquest tipus d’informació. I la segona part és pràctica, amb exemples reals, per saber llegir, interpretar i explicar les decisions judicials.

  Destinataris

  Periodistes i altres professionals que vulguin especialitzar-se i aprofundir en la informació de tribunals, tant per explicar-la com per entendre-la.

  Aquesta formació permet facilitar la incorporació dels nous professionals a un sector que, d’entrada, fa respecte per la seva complexitat.

  Professors

  M. del Mar Poyato Cuesta

  Llicenciada en Periodisme per per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat en ràdio i televisió, a 8TV, Telecinco, Cuatro i TV3. Actualment treballa a RAC1, on ha sigut corresponsal a Madrid durant 5 anys. Durant aquest temps ha cobert el procediment judicial contra els líders independentistes del procés, sent la veu del judici que es va fer al Tribunal Suprem el 2019. També ha cobert el judici contra el Major Trapero pels mateixos fets i la inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra. A més, ha seguit casos molt mediàtics com ara el cas Gürtel, els Papers de Bárcenas, l’Operació Kitchen i altres causes obertes contra José Manuel Villarejo. Una de les seves darreres grans cobertures ha sigut el Mundial de Futbol de Qatar.