• Propietat Intel·lectual i protecció dels drets d’autor

  Sessió en directe i enregistrada

  Objectius del curs

  Ens poden demandar si publiquem una fotografia extreta de la pàgina de Facebook de la víctima d’un crim o d’un accident? Si un mitjà publica textos o fotografies del meu bloc o d’un altre mitjà, tinc dret a una compensació? Qüestions com aquestes o d’altres relacionades amb la llei sorgeixen sovint en l’exercici del periodisme, a vegades perquè tenen a veure amb els temes sobre els quals s’està informant i d’altres amb el fet mateix d’aconseguir i difondre dades o imatges. Internet i les xarxes socials no han fet sinó incrementar encara més la complexitat d’aquesta situació amb noves possibilitats i regulacions.

  Aquest curs vol facilitar als periodistes coneixements essencials sobre diferents aspectes legals que afecten la seva tasca i fer-ho de forma especialment adaptada a l’exercici professional, amb casos i exemples que serveixin de pautes d’actuació i amb la possibilitat de donar resposta a les situacions aportades pels propis participants.

  La sessió s'enregistrarà per tal que les persones que no puguin seguir-la a l'hora programada hi tinguin accés posteriorment.

  Programa

  1. Introducció:

  • Característiques de la Llei de Propietat Intel·lectual i del sistema jurídic de protecció dels drets dels autors
  • Tipus d'obres i influència al treball periodístic: obra individual, obra col·lectiva, obra en col·laboració, obra derivada.
  • Canvis en la Llei de Propietat Intel·lectual: implementació de la Directiva europea sobre copyright.

  2. Què és i com fer servir correctament una cita, evitar el plagi, i quan s'aplica el dret de transformació de l'obra?

  3- Casos i exemples i aportacions dels alumnes

  Metodologia

  El curs combina l’exposició de conceptes amb el plantejament de casos pràctics i resolució de dubtes i preguntes per part dels participants

  La sessió s'enregistrarà per tal que les persones que no puguin seguir-la a l'hora programada hi tinguin accés posteriorment.

  Destinataris

  Periodistes, tant els que treballen en mitjans, consultories o gabinets de comunicació com els que exerceixen com a freelance, que volen estar al dia en qüestions legals que afecten directament l’exercici de la professió, tant pel que fa a l’obtenció d’informació com a la seva difusió.

  Professor
  Javier Díaz Noci
  Llicenciat en Periodisme (Universitat del País Basc, 1987), Doctor en Història (Universitat del País Basc, 1992). Doctor en Dret (Universitat Pompeu Fabra, 2016). Professor a la Facultat de Comunicació de la UPF. Especialista en temes de propietat intel·lectual.