• Qüestions legals freqüents en periodisme i com afrontar-les (1)

  Dret d'informació i a la llibertat d'expressió i dret a la intimitat i a la protecció de dades

  Objectius del curs

  Ens poden demandar si publiquem una fotografia extreta de la pàgina de Facebook de la víctima d’un crim o d’un accident? I si la imatge és d’un policia? Si un mitjà publica textos o fotografies del meu bloc, tinc dret a una compensació? Tenim l’obligació d’esborrar del nostre arxiu a la web les referències que puguin posar en qüestió l’honor o la dignitat d’una persona? Es pot demanar que s’eliminin les dades personals dels webs dels mitjans d’informació? On és la frontera entre el dret a la informació i el dret a la intimitat? Hi ha algun límit a l’expressió d’opinions en xarxes socials? Qui respon dels continguts d’Internet?

  Qüestions com aquestes o d’altres relacionades amb la llei sorgeixen sovint en l’exercici del periodisme, a vegades perquè tenen a veure amb els temes sobre els quals s’està informant i d’altres amb el fet mateix d’aconseguir i difondre dades o imatges. Internet i les xarxes socials no han fet sinó incrementar encara més la complexitat d’aquesta situació amb noves possibilitats i regulacions.

  Aquest curs, estructurat en mòduls independents, vol facilitar als periodistes coneixements essencials sobre diferents aspectes legals que afecten la seva tasca i fer-ho de forma especialment adaptada a l’exercici profesional, amb casos i exemples que serveixin de pautes d’actuació i amb la possibilitat de donar resposta a les situacions aportades pels propis participants.

  Programa

  Mòdul 1

  La propietat intel·lectual en entorns digitals

  • Els drets de la propietat intel·lectual i la seva adaptació a l’entorn digital
  • La difusió d’informació a Internet
  • Internet, mitjà o canal d’informació? Debat i comentaris sobre casos recents
  • Difusió il·lícita de continguts protegits pels drets de propietat intel·lectual
  • Nous models de transmissió de les obres a la xarxa
  • El p2p i la pràctica de compartir arxius. Límits dels drets de reproducció, distribució i comunicació pública
  • Protecció de pàgines web
  • Establiment d’enllaços en llocs web: links, deep links i frame
  • Propietat intel·lectual de la informació
  • El Reial Decret 1657/2012 pel que es regula el procediment de pagament de la compensació equitativa per còpia privada amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat

  Metodologia

  Cada sessió comptarà amb la combinació de tres metodologies:

  • Explicació de la matèria seguint una presentació visual i interactiva per facilitar la comprensió dels conceptes exposats
  • Plantejament de casos pràctics reals i de resolucions dels tribunals per ajudar a entendre les situacions on és aplicable la matèria que es tracta
  • Resolució conjunta de casos i preguntes que sorgeixin als participants en l’exercici diari de la professió

  Destinataris

  Periodistes, tant els que treballen en mitjans, consultories o gabinets de comunicació com els que exerceixen com a freelance, que volen estar al dia en qüestions legals que afecten directament l’exercici de la professió, tant pel que fa a l’obtenció d’informació com a la seva difusió. El curs està pensat perquè resulti d’utilitat a tota mena de professionals,tant si tracten temes relacionats amb noves tecnologies, internet i xarxes socials com si únicament en són usuaris.

  Advocats i professionals vinculats al món jurídic, i assessors de l’àmbit de les comunicacions i els mitjans que volen actualitzar els seus coneixements sobre els temes tractats.

  Professors

  Jordi Bacaria Martrus

  Advocat especialitzat en dret de la societat de la informació. President de la Secció de Drets de Propietat Intel·lectual i Drets d'Imatge de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona. Director i Professor del Màster de Dret de la Societat de la Informació 2012-2013. Auditors en Entorns Tecnològics (Campus-Col·legi d'Advocats de Barcelona). President de la Secció de Dret de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Barcelona 2007-2010. Fundador i Conseller de Global Legal Data.