• Taller de reporterisme audiovisual

  Objectius del curs

  Cada cop hi ha més professionals de la comunicació –i no només- que tenen la necessitat d’explicar històries en format audiovisual. Ja sigui per penjar a les xarxes socials, mostrar internament en corporacions i col·lectius, o publicar en diferents mitjans de comunicació, els elements narratius sempre són els mateixos.

  Enregistrar i editar vídeo avui és a l’abast de tothom. Però per elaborar una peça interessant, atractiva, que sobresurti enmig de l’allau d’impactes audiovisuals que rebem cada dia, fa falta una mica de coneixement específic i també dedicació.

  En aquest taller s’abordarà de manera pràctica i amb exemples la producció de reportatges audiovisuals de forma global: concepció, guió, gravació i postproducció.

  Programa

  • Acotar la història: tema i enfocament.
  • Tècnica i gramàtica audiovisual. Els mínims i el sentit comú: llum, so, tipus de pla, moviment, flux de treball.
  • Els ingredients de la història: personatge, acció, nucli, principi, final.
  • De l’entrevista al retrat. El protagonista és fonamental.
  • L’acció: preparar-se per a l’imprevist.
  • Situacions freqüents: com afrontar-les i convertir-les en una història.
  • Estructura i guió.

  Metodologia

  El curs té un format de taller. S’imparteix en dues sessions de 5 hores i s’orienta prioritàriament a la pràctica. En el transcurs d’aquesta, s’aniran tractant els diferents conceptes teòrics que s’il·lustraran amb el visionat d’exemples. Els participants realitzaran pràctiques d’enregistrament en situacions habituals en la tasca periodística. El material enregistrat pels alumnes s’analitzarà conjuntament i servirà per a les pràctiques d’edició.

  Requeriments

  Els participants hauran de disposar d’algun sistema per captar imatge (telèfon mòbil o càmera) i per editar-la (ordinador portàtil amb un programa d’edició de vídeo). Són imprescindibles coneixements tècnics bàsics: enregistrar, importar les imatges a l’ordinador i les operacions més elementals del programa d’edició de vídeo. El taller no tracta sobre com funcionen els aparells o els programes, sinó sobre com treure el màxim partit de les eines que tenim a l’abast i sobre com utilitzar les bases del llenguatge audiovisual. Per treure profit del curs, cal estar mínimament familiaritzat amb aquestes eines.

  Destinataris

  Professionals i estudiants relacionats amb la comunicació que desitgin un contacte eminentment pràctic amb el reporterisme audiovisual. També pensat per a tots aquells professionals de la comunicació interessats en renovar plantejaments centrats bàsicament en la paraula o el discurs oral.

  Professors

  Josep Serra Mateu

  Llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB. Periodista i realitzador independent especialitzat en reportatges, documentals i nous formats audiovisuals. Professor adjunt de la UPF. Ha treballat per a Canal+, Arte, FR3, Cuatro, TV3 i National Geographic. També publica al cinema i a les xarxes socials.