• Taller de Videoperiodisme per a mitjans digitals

  Objectius del curs

  Cada cop hi ha més professionals del periodisme, redactors de premsa, de ràdio, fotògrafs, que a més del seu treball habitual, han d’elaborar peces de vídeo per a les versions digitals dels seus mitjans.

  Per a alguns, aquest encàrrec complementari és un destorb a la seva feina principal, però d’altres ho veuen com una oportunitat per arribar a noves audiències o per explorar altres habilitats comunicatives.

  Enregistrar i editar vídeo avui és a l’abast de tothom. Però fer una peça interessant, atractiva, que sobresurti enmig de l’allau d’impactes audiovisuals que rebem cada dia, requereix més coneixement i dedicació.

  En aquest taller pràctic s’abordarà la producció de vídeos de forma global: concepció, captació d’imatges i postproducció. S’analitzaran les situacions que cal cobrir de forma més habitual i es proposaran solucions que ajudin a millorar el resultat final.

  Programa

  • Tècnica i gramàtica audiovisual. Els mínims i el sentit comú: llum, so, tipus de pla, moviment, flux de treball.
  • Com aconseguir el pla i el tall de veu.
  • Els ingredients de la història: personatge, acció, nucli, principi, final.
  • Situacions freqüents: com afrontar-les i convertir-les en una història.
  • De l’entrevista al retrat. El protagonista és fonamental.
  • L’acció: preparar-se per a l’imprevist.

  Metodologia

  El curs té un format de taller. S’imparteix en dues sessions de 4 hores i s’orienta prioritàriament a la posada en pràctica. En el transcurs d’aquesta, s’aniran tractant els diferents conceptes teòrics que s’il·lustraran amb el visionat d’exemples. Els participants realitzaran pràctiques d’enregistrament sobre situacions simulades entre les més habituals en la tasca periodística i aplicant el sistema de prova i error. El material enregistrat pels alumnes s’analitzarà conjuntament i servirà per a les pràctiques d’edició.

  Requeriments

  Els participants hauran de disposar d’algun sistema per captar imatge (telèfon mòbil, tablet, càmera) i per editar-la (ordinador portàtil amb un programa d’edició de vídeo).

  Són imprescindibles coneixements tècnics bàsics: enregistrar, importar les imatges a l’ordinador i les operacions més elementals del programa d’edició de vídeo.

  El taller no tracta com funcionen els aparells o els programes, sinó sobre com treure el màxim partit de les eines que tenim a l’abast i les bases del llenguatge audiovisual periodístic. Per treure profit del curs, cal estar mínimament familiaritzat amb aquestes eines.

  Destinataris

  Periodistes i estudiants dels darrers cursos que desitgin un contacte eminentment pràctic amb el videoperiodisme. Tots aquells professionals de la comunicació interessats a a reciclar plantejaments basats en la paraula o en la imatge estàtica.

  Professors

  Josep Serra Mateu

  Llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB. Periodista i realitzador independent especialitzat en reportatges, documentals i nous formats audiovisuals. Professor adjunt de la UPF. Ha treballat per a Canal+, Arte, FR3, Cuatro, TV3 i National Geographic. També publica al cinema i a les xarxes socials.