• Taller pràctic de periodisme de dades

  Objectius del curs

  Des que fem servir dispositius mòbils intel·ligents, les dades es troben per tot arreu. Els periodistes hem d’entendre-les, analitzar‐les i saber explicar històries periodístiques a partir d’elles. Aquestes poden ser publicades a un mitjà o ser de gran utilitat per a una ONG, una administració pública o una empresa privada.

  Les eines digitals actuals permeten analitzar les dades que es troben obertes a Internet i complementar la informació amb visualitzacions interactives que fan més comprensible el missatge. Però també és important conèixer la manera de sol·licitar informació pública a les administracions, tal com permet la Llei de Transparència i Bon Govern de Catalunya (2014).

  El periodisme de dades ja té un recorregut a Catalunya i a Espanya. Internacionalment és una disciplina que s’està aplicant a totes les redaccions dels principals mitjans de comunicació.

  Programa

  El curs és totalment pràctic. És treballarà el procés per fer Periodisme de Dades, amb eines que permeten la cerca i l’anàlisi de les dades. Es repassaran també els conceptes bàsics de transparència, privacitat, dret a la informació i 'accountability' (o rendiment de comptes). Finalment, es representaran en una visualització interactiva que donarà peu a explicar una història periodística original i única.

  El procés consisteix a:

  • Definir i enfocar el tema
  • Recerca de dades
  • Obtenció d’elles amb ‘scraping’ (gratar de la web)
  • Neteja i anàlisi de les dades
  • Visualització interactiva
  • Explicació de la història periodística

  Metodologia

  Es treballarà en grups i cadascú definirà un tema per treballar-lo durant les sis hores del curs.

  S’aprendrà el funcionament de diverses eines que es fan servir actualment als mitjans nacionals i internacionals per complementar les informacions diàries. Totes les eines apreses podran ser aplicades posteriorment en altres exemples particulars.

  Requeriments

  Els participants han de ser usuaris avançats d’Internet i assistir al curs amb ordinador portàtil.

  Destinataris

  Periodistes que hagin treballat en l’àmbit digital o que tinguin un ampli coneixement de cerca de la informació i publicació a Internet. Tots aquells professionals interessats en el treball amb dades. 

  Professors

  Karma Peiró Rubio

  És periodista especialitzada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) des de 1995. Ha estat durant tres anys la directora del diari online NacióDigital (2015-18). També ha treballat a La Vanguardia, Catalunya Ràdio, TV3, Revista en.red.ando i Revista Web, a més de col·laborar en molts altres mitjans nacionals i locals. Des del 2012, està capbussada en el “periodisme de dades” com a nou àmbit professional. Ha organitzat tres edicions de les Jornades de Periodisme de Dades i Open Data (del 2013-15). És conferenciant sobre temes de privacitat, transparència, open data i tecnologia i durant anys, ha estat professora de periodisme digital a les principals universitats catalanes (Blanquerna-URL, UAB, UIC, UPC i UVIC)​.​ Actualment, és la coordinadora del Diploma d’Especialització de Periodisme i Visualització de dades a Blanquerna-URL.