• Taller pràctic de periodisme de dades

  Objectius del curs

  Des que fem servir dispositius mòbils intel·ligents, les dades es troben per tot arreu. Els periodistes hem d’entendre-les, analitzar‐les i saber explicar històries periodístiques a partir d’elles. Aquestes poden ser publicades a un mitjà o ser de gran utilitat per a una ONG, una administració pública o una empresa privada.

  Les eines digitals actuals permeten analitzar les dades que es troben obertes a Internet i complementar la informació amb visualitzacions interactives que fan més comprensible el missatge.

  El periodisme de dades ja té un petit recorregut a Catalunya i a Espanya. Internacionalment és una disciplina que s’està aplicant des de fa quatre anys a totes les redaccions dels principals mitjans de comunicació.

  Aquest curs és la continuació d'“Introducció al Periodisme de Dades” del qual s’han impartit diverses edicions en el marc del Centre de Formació i Desenvolupament del Col·legi de Periodistes i està obert tant a les persones que van cursar-lo com a aquelles que ja tenen prou coneixements bàsics sobre el tema.

  Programa

  El curs és totalment pràctic. És treballarà el procés per fer Periodisme de Dades, manejant eines que permeten la cerca i l’anàlisi de les dades. Finalment, es representaran en una visualització interactiva que donarà peu a explicar una història periodística original i única.

  El procés consisteix a:

  • Definir i enfocar el tema
  • Recerca de dades
  • Obtenció d’elles amb ‘scraping’ (gratar de la web)
  • Neteja i anàlisi de les dades
  • Visualització interactiva
  • Explicació de la història periodística

  Veure el procés aquí (http://bit.ly/Procesodatos)

  Metodologia

  Es treballarà en grups de 2 o 3 persones i cada grup definirà un tema per treballar-lo durant les sis hores del curs.

  S’aprendrà el funcionament de diverses eines que es fan servir actualment als mitjans nacionals i internacionals per complementar les informacions diàries. Totes les eines apreses podran ser aplicades posteriorment en altres exemples particulars.

  Requeriments

  Els participants han de ser usuaris avançats d’Internet i assistir al curs amb ordinador portàtil.

  Destinataris

  Periodistes que hagin treballat en l’àmbit digital o que tinguin un ampli coneixement de cerca de la informació i publicació a Internet. Tots aquells professionals interessats en el treball amb dades. I totes les persones que han fet el curs “Introducció al Periodisme de Dades” i coneixen bé del què tracta aquesta especialització.

  Professors

  Karma Peiró Rubio

  Directora de Nació Digital. Periodista especialitzada en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Va veure néixer la Internet a Espanya (1995) i des de llavors explica la seva evolució. Ha treballat en els principals mitjans digitals catalans (La Vanguardia, Catalunya Ràdio, TV3, Revista en.red.ando, Revista Web del Grup Godó) i col·laborat en molts altres mitjans nacionals i locals. Actualment està capbussada en el “periodisme de dades” com a nou àmbit professional. Ha organitzat les Jornades de Periodisme de Dades i Open Data (del 2013-15). Durant anys, professora de periodisme digital a les principals universitats catalanes (Blanquerna, UAB, UIC, UPC i UVIC).