• Tècniques avançades de periodisme escrit

  Objectius del curs

  El mitjà imprès –el que més perdura i el més influent en termes qualitatius– requereix una cura especial a l’hora d’elaborar-ne l’element fonamental: el text. Tot i així, les dinàmiques actuals de les redaccions, amb un enorme volum de feina a realitzar entre cada cop menys persones, dificulten aplicar la cura necessària per obtenir textos periodístics de la màxima qualitat.

  Aquest curs proposa treballar en tres línies entrellaçades. En primer lloc, la revisió d’algunes de les normes fonamentals de la redacció periodística informativa i interpretativa que segueixen plenament vigents en l’era d’internet. En segon lloc,una reflexió compartida amb els participants sobre tècniques i recursos per millorar la qualitat dels textos periodístics. I en tercer lloc, pràctiques i exercicis individuals per millorar i reforçar les competències dels participants a l’hora de redactar i titular notícies, reportatges i entrevistes.

  Programa

  • L’estil. Els sis trets essencials de l’estil periodístic. Dues claus a no oblidar: legibilitat i llenguatge planer.
  • La titulació. Set tipus de títols. Estratègies i tècniques per millorar els elements del titular.
  • El text informatiu. Set tipus de lids atractius per al lector. Piràmide invertida vs. altres formes de relat: estructures per explicar informacions. Decàleg per transformar una nota de premsa en un text propi del mitjà. Consells per escriure per a la web.
  • L’entrevista. Tècniques per conduir una conversa informativa i aprofitar-la al màxim.
  • El reportatge. El bosc informatiu més enllà dels arbres del dia a dia. Recerca d’idees. Recursos per fer títols atractius. Jugar amb el punt de vista. Principis i finals.

  Metodologia

  El curs combina l’exposició de conceptes il·lustrats amb abundants exemples, el debat amb els participants a partir de textos aportats per ells mateixos i pel professor i exercicis per a la millora de les competències redaccionals de cadascú.

  Destinataris

  Periodistes en actiu en mitjans de comunicació impresos i digitals. Tant professionals experimentats que necessiten aturar-se un moment per reflexionar sobre la pròpia feina i millorar-la, com redactors novells que volen desenvolupar tot el seu potencial com a reporters.

  Professors

  Carles Singla Casellas

  Degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. Especialista en redacció periodística. Ha treballat com a periodista als diaris Avui i Diari de Barcelona i ha col·laborat a El Temps, El País i La Vanguardia.

  Preus

  Col·legiats
  77,00€
  Col·legiats en atur
  Gratuït
  Red de Colegios Profesionales de Periodistas
  77,00€
  Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra
  77,00€
  Associacions i estudiants de periodisme
  135,00€
  Tarifa pública
  153,00€

  Edicions obertes

  Barcelona

  Rambla Catalunya, 10 08007 Barcelona
  15/03/2019 (10:30 a 13:30)
  22/03/2019 (10:30 a 13:30)
  29/03/2019 (10:30 a 13:30)
  9 hores
  Català
  Inscriu-te