• Tècniques avançades de periodisme escrit

  Curs on line sense restricció horària

  Objectius del curs

  El mitjà imprès –el que més perdura i el més influent en termes qualitatius– requereix una cura especial a l’hora d’elaborar-ne l’element fonamental: el text. Tot i així, les dinàmiques actuals de les redaccions, amb un enorme volum de feina a realitzar entre cada cop menys persones, dificulten aplicar la cura necessària per obtenir textos periodístics de la màxima qualitat.

  Aquest curs proposa treballar en tres línies entrellaçades. En primer lloc, la revisió d’algunes de les normes fonamentals de la redacció periodística informativa i interpretativa que segueixen plenament vigents en l’era d’internet. En segon lloc,una reflexió compartida amb els participants sobre tècniques i recursos per millorar la qualitat dels textos periodístics. I en tercer lloc, pràctiques i exercicis individuals per millorar i reforçar les competències dels participants a l’hora de redactar i titular notícies, reportatges i entrevistes.

  Programa

  • L’estil. Els sis trets essencials de l’estil periodístic. Dues claus a no oblidar: legibilitat i llenguatge planer.
  • La titulació. Set tipus de títols. Estratègies i tècniques per millorar els elements del titular.
  • El text informatiu. Set tipus de lids atractius per al lector. Piràmide invertida vs. altres formes de relat: estructures per explicar informacions. Decàleg per transformar una nota de premsa en un text propi del mitjà. Consells per escriure per a la web.
  • L’entrevista. Tècniques per conduir una conversa informativa i aprofitar-la al màxim.
  • El reportatge. El bosc informatiu més enllà dels arbres del dia a dia. Recerca d’idees. Recursos per fer títols atractius. Jugar amb el punt de vista. Principis i finals.

  Metodologia

  El curs combina l’exposició de conceptes il·lustrats amb abundants exemples, el debat amb els participants a partir de textos aportats per ells mateixos i pel professor i exercicis per a la millora de les competències redaccionals de cadascú.

   Com els vídeos són enregistrats i per tant NO hi ha sessions en directe, l’alumnat pot accedir als materials els dies i a l’hora que prefereixi.

  Destinataris

  Periodistes en actiu en mitjans de comunicació impresos i digitals. Tant professionals experimentats que necessiten aturar-se un moment per reflexionar sobre la pròpia feina i millorar-la, com redactors novells que volen desenvolupar tot el seu potencial com a reporters.

  Professors

  Carles Singla Casellas

  Profesor titular de la Facultad de Comunicación de la Universidad Pompeu Fabra (UPF). Director del Máster en Dirección de Comunicación de la UPF – Barcelona School of Management. Ha ejercido como periodista en los diarios Avui y Diari de Barcelona y ha colaborado con El Temps, El País y La Vanguardia. Ha sido director académico del Centre de Formació i Desenvolupament del Col·legi de Periodistes de Catalunya (2011-2016).