• Tècniques avançades de periodisme escrit

  Objectius del curs

  Els mitjans escrits –impresos o digitals– requereixen una cura especial a l’hora d’elaborar-ne l’element fonamental: el text. Tot i així, les dinàmiques actuals de les redaccions, amb un enorme volum de feina a realitzar entre cada cop menys persones, dificulten aplicar la precisió necessària per obtenir textos periodístics de la màxima qualitat.

  Aquest curs proposa treballar en tres línies entrellaçades. En primer lloc, la revisió d’algunes de les normes fonamentals de la redacció periodística informativa i interpretativa que segueixen plenament vigents en l’era d’internet. En segon lloc,una reflexió compartida amb els participants sobre tècniques i recursos per millorar la qualitat dels textos periodístics. I en tercer lloc, pràctiques i exercicis individuals per millorar i reforçar les competències a l’hora de titular i redactar notícies, reportatges i entrevistes.

  Programa

  • Els sis trets essencials de l’estil periodístic.
  • La titulació. Set tipus de títols. Estratègies i tècniques per millorar els elements del titular.
  • El text informatiu. Set tipus de lids atractius per al lector. Piràmide invertida vs. altres formes de relat: estructures per explicar informacions. Decàleg per transformar una nota de premsa en un text propi del mitjà. Consells per escriure per a la web.
  • L’entrevista. Tècniques per conduir una conversa informativa i aprofitar-la al màxim.
  • El reportatge. El bosc informatiu més enllà dels arbres del dia a dia. Recerca d’idees. Recursos per fer títols atractius. Jugar amb el punt de vista. Principis i finals.

  Metodologia

  El curs combina l’exposició de conceptes il·lustrats amb abundants exemples, el debat amb els participants a partir de textos, aportats pel professor o per ells mateixos, i exercicis per a la millora de les competències redaccionals de cadascú.

  Destinataris

  Periodistes en actiu en mitjans de comunicació impresos i digitals. Tant professionalsexperimentats que necessiten aturar-se un moment per reflexionar sobre la pròpia feina i millorar-la, com redactors novells que volen desenvolupar tot el seu potencial com a reporters.

  Professors

  Carles Singla Casellas

  Degà de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. Especialista en redacció periodística. Ha treballat com a periodista als diaris Avui i Diari de Barcelona i ha col·laborat a El Temps, El País i La Vanguardia.

  Preus

  Col·legiats
  68,00€
  Col·legiats en atur
  Gratuït
  Red de Colegios Profesionales de Periodistas
  68,00€
  Associació de Professionals de la Comunicació d’Andorra
  68,00€
  Associacions i estudiants de periodisme
  120,00€
  Tarifa pública
  136,00€

  Edicions futures

  Catalunya Central

  Plana de l'Om, 6 08241 Manresa
  04/04/2019 (09:30 a 13:30)
  11/04/2019 (09:30 a 13:30)
  8 hores
  Català
  * El periode d’inscripció començarà 30 dies abans de l’inici del curs