• Tècniques i claus de l'entrevista

  Objectius del curs

  Aquest curs va dirigit a periodistes i també a professionals de l’audiovisual, de la imatge i de la comunicació en general que volen aprofundir en el gènere de l’entrevista des d’un vessant adaptat a la nova situació del sector i a les noves vies de comunicació. S’incidirà en el caràcter informatiu de l’entrevista, posant de relleu el paper de l’entrevistador com a investigador i conductor en un discurs on són claus l’empatia, el saber escoltar, el ritme i els silencis, així com la capacitat per improvisar i saltar-se el guió.

  Programa

  1. La producció i la gestió de l’entrevista
  2. La recerca i l’elaboració del guió
  3. La importància del llenguatge no verbal davant i darrera de les càmeres
  4. Els condicionaments marcats per l’espai o el punt de trobada
  5. La posada en escena, els angles, la realització i els elements sonors
  6. La posició i els elements físics que apropen o allunyen l’entrevistat
  7. El rigor davant la immediatesa dels mitjans o la manca de temps
  8. Les maneres d’aconseguir les respostes desitjades
  9. El plantejament de preguntes incòmodes

  Metodologia

  S’analitzaran casos reals i es faran exercicis pràctics, que permetran obtenir una visió més àmplia del paper d’aquest gènere. I no només centrada en els mitjans tradicionals, sinó que també es farà especial esment als nous espais de comunicació, sobretot, tenint en compte el nou panorama del sector, en el qual les xarxes socials cada cop prenen més protagonisme i tenen més potència i repercussió. Una nova situació que hem d’aprofitar per treure el millor partit de la nostra feina.

  La professora comptarà amb la col·laboració dels periodistes Jordi Évole (La Sexta), Albert Om (TV3, RAC1), Ima Sanchís (La Vanguardia), Manel Fuentes (Catalunya Ràdio, Tele 5, Antena 3), Àngel Casas (BTV, TVE, TV3), Montserrat Domínguez (Huffington Post), Josep Maria Vallès (Tot Sant Cugat), Olga Viza (TVE), François Musseau (Libération, RFI, Géo) i Denis Delestrac (director de documentals internacionals i un dels presidents del Barcelona Documentary Club) .

  Destinataris

  El curs està adreçat a totes aquelles persones interessades en l'anàlisi de les tècniques de l'entrevista: periodistes interessats en trobar fórmules adequades per a cada moment, professionals de l'audiovisual que entrevisten càmera en mà, professionals de la imatge que volen apropar-se als entrevistats, creadors de continguts a la premsa escrita o a Internet i professionals de la comunicació en general que vulguin conèixer les claus de l'entrevista, ja que els pot ser útil en la seva tasca com a assessors o responsables de premsa.

  Professors

  Aurora Anton Morales

  Periodista i professora. Directora de documentals, emesos pel Canal 33, per BTV i per la XTVL: “Sòcies de vida”, “Dones admirables”, “Dones descalces: tabús i feminitat” – guardonats amb el Premi Mila de Periodisme- i “Històries de mare i filla”-seleccionat al Festival de Cinema de Màlaga. Editora, guionista, presentadora d’informatius i de programes de ràdio i televisió. Ha treballat a COM-Ràdio, Ona Catalana, RNE-Ràdio 4, Canal Català i TV de l’Hospitalet. Ha publicat a TeatreBCN, TeatroMadrid, Eldebat.cat, Comunicació21, 20 minutos, Dones Digital i El Huffington Post; i dos llibres d’entrevistes a Círculo de Lectores: “¿Qué podemos esperar del medio ambiente?” i “¿Qué podemos esperar de la medicina y la salud?”. Locutora, presentadora d’actes i moderadora de debats. Professora Ciències de la informació a la UOC i de llengües al Departament d’Ensenyament. Conferenciant sobre periodisme i gènere a la Universitat de Vic i a la UPF. Tallerista en Periodisme crític i social (ADPC). Conductora del podcast “Las Hilanderas” a Podimo. Entrevistadora a l’espai virtual “Tête à tête” del compte Instagram @auro_anton. I tertuliana al Més324 de TV3. Blog: www.auroraanton.com