• Usos i aplicacions periodístiques dels ‘smartphones’

  Objectius del curs

  Smartphones (telèfons intel·ligents) i tauletes estan transformant radicalment els processos de producció, distribució i consum de tota mena de continguts, també els informatius. Per al periodista, aquest fet implica començar a adquirir noves habilitats professionals, tant per gestionar les fonts d'informació com per elaborar continguts periodístics i relacionar-se amb l'audiència.

  Els dispositius mòbils poden servir per a mantenir-nos informats tot el dia, però també per a la pràctica del periodisme: cobertures en directe, reporterisme multimèdia, geolocalització de la informació, xarxes socials... Aquest curs pretén ensenyar els periodistes a treure el màxim profit del seu dispositiu mòbil en el dia a dia de la seva professió, ja sigui agilitzant els seus fluxos de treball com elaborant directament continguts informatius des del seu smartphone o tauleta.

  Programa

  • Sincronització i gestió d'informació i documents
  • Treball col·laboratiu i nous fluxos de treball
  • Aplicacions per prendre notes i editar text
  • Aplicacions per fer i editar fotografies
  • Aplicacions per enregistrar i editar àudio
  • Aplicacions per gravar i editar vídeo

  Metodologia

  El curs consistirà en un workshop de les millors aplicacions per a fer periodisme amb un dispositiu mòbil, així com tècniques i trucs per optimitzar la feina, organitzar documents i sincronitzar la informació entre diversos dispositius. Durant l'exposició també es presentaran alguns exemples de periodisme mòbil en mitjans internacionals.

  Requeriments

  Cal assistir amb un dispositiu mòbil (smartphone i/o tauleta), i tenir coneixements bàsics de les seves prestacions i funcionament. El curs es basarà en els sistemes operatius iOS (Apple) i Android.

  Destinataris

  Periodistes que vulguin treure el màxim profit del seu dispositiu mòbil incorporant-lo com una eina de treball més. Periodistes que vulguin adquirir noves habilitats professionals d'acord amb les últimes tendències en les tecnologies de la informació i la comunicació.

  Professors

  Jordi Flamarich Zampalo

  Periodista i consultor en comunicació digital, especialitzat en noves formes de narrativa i continguts per a dispositius mòbils. Ha desenvolupat tota la seva carrera professional en l’àmbit d’internet i les noves tecnologies, ja sigui escrivint sobre la xarxa en mitjans de comunicació escrits o bé com a responsable de mitjans digitals. Com a docent, ha format en periodisme mòbil a redaccions i periodistes d’Espanya i Amèrica Llatina, i imparteix regularment cursos de capacitació i ús de tecnologies mòbils en entorns professionals. També col·labora amb la Universitat Oberta de Catalunya com a responsable de l’assignatura Disseny de productes interactius multidispositiu.