• Verificació a internet i xarxes socials

    Sessió on line en directe

    Objectius del curs

    La formació té com a objectiu principal ensenyar rutines, trucs i eines per detectar les informacions falses que ens arriben a través d’internet en general i de les xarxes socials en particular. Els i les assistents adquiriran habilitats i coneixements per verificar fotografies, vídeos, dades i informacions digitals, webs i també continguts i comptes de les diferents xarxes socials. A més, analitzarem les diferents formes i estratègies de la desinformació i reflexionarem sobre les causes i conseqüències d'aquest fenomen. També abordarem els reptes que el problema de la desinformació planteja als periodistes i a les redaccions. Plantejarem com lluitar-hi des del periodisme.

    Programa

    1. La desinformació: vocabulari essencial
    2. Mil maneres d'enganyar: les formes de la desinformació
    3. El fenomen avui: xifres, causes i conseqüències
    4. Com contrastar una informació a internet
    5. Com verificar una fotografia
    6. Com contrastar un vídeo
    7. Com comprovar continguts i comptes de xarxes socials
    8. Més periodisme contra la desinformació

    Metodologia

    Es combinaran una part d’exposició de la professora, on veurem eines i trucs per verificar, i una altra part on els alumnes faran exercicis posant en pràctica les eines i coneixements apresos anteriorment.

    Destinataris

    El curs s’adreça a tota mena de professionals i estudiants de comunicació, ja que aprendre a verificar informacions procedents d’Internet i les xarxes socials és un deure de tot tipus de professionals, sigui quin sigui el mitjà en què treballin, la seva especialització, l’edat o altres característiques. Pot ser útil per a periodistes de qualsevol mitjà, professionals freelancers, treballadors de gabinets de comunicació i professionals a l’atur que vulguin adquirir noves habilitats i enriquir el seu perfil professional.

    Professors

    Nereida Carrillo Pérez

    Periodista i doctora en Comunicació i Periodisme per la UAB. Impulsora de Learn to Check, projecte educatiu i divulgatiu d'educació mediàtica que col·labora amb l'edició d'aquest curs. És periodista freelance, col·labora amb el diari ARA. També és consultora web i de xarxes socials i imparteix docència relacionada amb la redacció periodística i el periodisme a internet. Els darrers anys ha treballat com a redactora multimèdia del portal de notícies 324.cat i com a professora, ha col·laborat amb diverses universitats catalanes com la UAB, la UOC i la URV. Forma part del grup de recerca Comunicació i Responsabilitat Social (Comress-InCom UAB).