• Visualitzar informacions: infografia bàsica

  Objectius del curs

  Aquest curs proposa utilitzar criteris infogràfics per millorar la comunicació de qualsevol informació.

  Es parteix d’una aproximació ràpida al que ha estat la infografia per als diaris i les televisions durant els seus 30 anys de vida. S’introdueix com l’evolució tecnològica ha portat a l’animació i a la interactivitat, tot i que els criteris bàsics de la infografia estàtica es mantenen. També s’apunta cap a les noves maneres de fer infografia en el segle XXI: el periodisme de dades i la visualització de dades.

  L’objectiu principal del curs és donar als participants eines per aplicar criteris, fórmules i solucions infogràfiques que els ajudin a resoldre problemes de comunicació en contextos que no necessàriament són periodístics. I també es proposen solucions infogràfiques per al periodisme modern en tots els seus vessants.

  En definitiva, el curs ofereix claus per pensar com a un infografista i per fer infografia com un periodista, encara que no se sigui ni una cosa ni l’altra. I ho fa d’una manera pràctica, amb exercicis, donant a conèixer eines i recursos online i facilitant criteris per seguir desenvolupant l’aprenentatge un cop finalitzat el curs.

  Programa

  1. Definicions. Aproximació
  2. Breu passejada històrica
  3. Tendències actuals: estàtica, dinàmica (interactiva, animada), periodisme de dades
  4. Encaix en les noves tecnologies. Internet
  5. Ús a les xarxes. Posicionaments
  6. Webs que poden ajudar-te a fer les teves pròpies infografies

  Metodologia

  El curs combina l’anàlisi i la reflexió col·lectiva basada en exemples amb exercicis de planificació i esbós (sketch). Els participants rebran indicacions per desenvolupar el seu procés d’aprenentatge fins i tot un cop finalitzat el curs, així com un arxiu d’informació i recursos útils per seguir treballant en el futur.

  Requeriments

  És fonamental assistir al curs amb paper, llàpissos, retoladors, goma, etc. No calen coneixements previs de disseny gràfic ni d’eines informàtiques. Tot i així, aquells participants que ho desitgin poden assistir amb ordinador portàtil i, els que en disposin, amb programes com Illustrator o Photoshop. També es poden utilitzar telèfons mòbils o tauletes per accedir a recursos online.

  Destinataris

  El curs és útil per a qualsevol professional que vulgui entendre què és la infografia i disposar d’eines per treure partit a les possibilitats que presenta per a la visualització d’informació i de dades en tota mena de contextos. S’adreça especialment a periodistes, comunicadors d’organitzacions, estudiants de Periodisme o de Comunicació Audiovisual i tota mena de professionals que volen disposar de més recursos gràfics a l’hora de presentar informació.

  Professors

  Jordi Català Domínguez

  Periodista. Infógrafo especializado en Comunicación Visual, Diseño Gráfico, Infografía para la empresa, Big Data y Visualización en redes sociales. Creó el departamento de Infografía en El Periódico de Catalunya, donde fue Redactor Jefe. Fue responsable de infografía de la etapa española de Le Monde Diplomatique y de la revista del RACC. Ha colaborado también con El País en Cataluña. Actualmente es consultor infográfico y de marketing de contenidos visuales. Docente de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB), EINA Centro Universitario de Diseño y Arte, Universidad de Vic (UVic), formador en la IL3 Universitat de Barcelona (UB) y en el Tecnocampus de Mataró.