• 'Webdoc' i reportatge interactiu multimèdia

  Objectius del curs

  Actualment hi ha una ebullició creativa de treballs de no ficció interactius. Sota l'etiqueta 'webdoc' s'estan produint grans produccions documentals, reconegudes per la seva innovació formal. Al mateix temps, l'etiqueta ha estat adoptada per molts mitjans per publicar també reportatges multimèdia. En aquest taller, que consta de dues sessions, es farà un repàs al fenomen i al tipus de treballs que s'estan fent, així com als trets narratius més comuns. També s'explicaran les eines i coneixements necessaris per crear-los i els assistents podran realitzar un petit treball interactiu amb una de les eines disponibles.

  Programa

  • La no ficció interactiva: documentals web i reportatges
  • La tradició d’interactius en el periodisme digital
  • La força de l’audiovisual per la web
  • El rol de l’usuari en el relat
  • Tipus de navegació pel contingut
  • Eines disponibles, pros i contres

  Metodologia

  El curs està dividit en dues sessions. La primera és més teòrica i la segona, fonamentalment pràctica, i està concebuda com un primer tast en la narració interactiva. Els assistents utilitzaran una versió demo de les eines existents que s’indicarà en la primera sessió. Cal tenir clar que l’objectiu de la segona sessió-taller no és crear un relat interactiu complet, sinó fer un exercici narratiu inicial a partir dels conceptes vistos i de material propi per entendre els fonaments bàsics d’aquest tipus de treball.

  Requeriments

  Es recomanarà als assistents que treballin el seu relat a partir de fotografies i àudio, per simplificar les dificultats tècniques. Es mostrarà el funcionament bàsic de les eines per crear el relat interactiu. Per a l’edició d’àudio, si no en coneixen cap, s’aconsella als inscrits que es familiaritzin amb Audacity, programari lliure i gratuït, abans de fer la sessió pràctica.

  Destinataris

  Periodistes i comunicadors interessats en els formats més avançats de la no ficció interactiva.

  Professors

  Eva Domínguez Martin

  Periodista multimèdia. Llicenciada en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona, Màster en Interactive Telecommunications per la Universitat de Nova York i doctora per la Universitat Ramon Llull. Ha estat redactora al Diari de Barcelona i El Periódico de Catalunya, redactora en cap multimèdia a La Vanguardia Digital i coordinadora de projectes digitals a Planeta d'Agostini Online i GEC. Des de fa anys combina la seva activitat com a freelance, la docència i la investigació en l'àmbit de les narratives digitals aplicades al periodisme.