• Workshop sobre Petició d'informació pública

  Objectius del curs

  La llei de Transparència catalana permet als periodistes fer peticions d'informació pública per explicar històries periodístiques sobre aspectes socials, econòmics, mediambientals, etc. d’àmbit local. Només cal conèixer els mecanismes i la manera més adient per aconseguir aquesta informació que serà única i exclusiva. Dades que fins al moment no s’havien publicat, i per tant permet enfocar un tema des de diferents punts de vista.

  Les exclusives de molts mitjans estan basades en la informació que tenen les administracions, que fins ara no les havien obert, i que els periodistes podem obtenir.

  Amb aquest curs aprendràs com aconseguir notícies úniques, aplicades a un àmbit local, per explicar noves realitats.

  Programa

  El taller és totalment pràctic. Es farà una petició d’informació pública sobre un tema amb què els participants estiguin treballant o que els agradaria tractar. S’explicarà la manera de presentar una correcta sol·licitud d’informació perquè la resposta sigui més àgil. O què fer en cas que sigui denegada i s’hagi de recórrer a entitats superiors per aconseguir les dades sol·licitades.

  Requeriments

  Els participants han de ser usuaris avançats d’Internet i assistir al curs amb ordinador portàtil.

  Destinataris

  Periodistes interessats en entendre els mecanismes de sol•licitud d’informació pública. Tots aquells professionals interessats en el treball amb dades.

  Professors

  Karma Peiró Rubio

  És periodista especialitzada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) des de 1995. Ha estat durant tres anys la directora del diari online NacióDigital (2015-18). També ha treballat a La Vanguardia, Catalunya Ràdio, TV3, Revista en.red.ando i Revista Web, a més de col·laborar en molts altres mitjans nacionals i locals. Des del 2012, està capbussada en el “periodisme de dades” com a nou àmbit professional. Ha organitzat tres edicions de les Jornades de Periodisme de Dades i Open Data (del 2013-15). És conferenciant sobre temes de privacitat, transparència, open data i tecnologia i durant anys, ha estat professora de periodisme digital a les principals universitats catalanes (Blanquerna-URL, UAB, UIC, UPC i UVIC)​.​ Actualment, és la coordinadora del Diploma d’Especialització de Periodisme i Visualització de dades a Blanquerna-URL.