• Sònia Calvó, Oriol Andrés, Roser Oliver i Olga Rodríguez, guardonats en la primera edició dels Premis de Periodisme de Pau de Catalunya

    10 juny, 2025

    La sèrie de reportatges “El batec de Síria” (La Directa), elaborada pels periodistes Sònia Calvó i Oriol Andrés s’emporta el primer premi. El primer accèssit s’ha concedit a Roser Oliver i Olivella (3cat) i el segon a Olga Rodríguez i Rodríguez (RNE Catalunya).

    (D'esquerra a dreta). Olga Rodríguez, Sònia Calvó i Joan Carles Peris.
    Font:
    Jordi Salinas

    Aquesta tarda, a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes, s’han lliurat els guardons de la primera edició dels Premis de Periodisme de Pau de Catalunya. Els premis, convocats pel Grup de Treball de Periodisme per la Pau del Col·legi amb la col·laboració del Consell de la Informació de Catalunya i el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya reconeixen les millors pràctiques periodístiques en el tractament informatiu de la pau, d’acord amb els criteris recollits a l’Annex D del Codi Deontològic, que fan referència a la cobertura de conflictes bèl·lics i armats.

    El Primer Premi ha estat concedit als periodistes Sònia Calvó i Oriol Andrés per la sèrie de tres reportatges "El batec de Síria", publicats a La Directa. Els treballs analitzen el futur del país després de més de cinquanta anys de règim dictatorial, els processos de reconciliació en curs i les iniciatives que s’impulsen per construir una pau duradora.

    El jurat n’ha destacat “l’excel·lència periodística del treball de camp, que incorpora múltiples veus i perspectives” i ha posat en relleu “l’enfocament constructiu, que no es limita a denunciar els conflictes sinó que explora possibles solucions i vies de futur per a les persones afectades”. Tal com ha exposat durant l’acte, Josep Lluís Gómez Mompart, membre del jurat: “El seu tractament és crític amb els responsables propis i internacionals, però alhora és curós amb els sirians damnificats. El treball no oblida ni les persones desaparegudes ni les ferides amb greus discapacitats, les quals també reivindiquen un lloc no secundari a la Síria de postguerra”.

    El premi, dotat amb 3.000 euros, ha estat recollit per Sònia Calvó, qui ha remarcat que Síria “continua bategant com mai” i que un periodisme compromès “pot canviar el món”. Oriol Andrés, connectat telemàticament des de Costa Rica, ha expressat que el periodisme és “una feina d’equip que va a l’arrel i no té pressa” i ha avisat que el periodisme internacional és “lent i car” però “més necessari que mai”.

    El primer accèssit ha estat per a la periodista Roser Oliver i Olivella, corresponsal dels informatius de 3Cat al Pròxim Orient, pel conjunt de sis cròniques emeses al Telenotícies migdia i vespre, elaborades in situ des d’Israel i Palestina. El jurat ha posat en valor la capacitat d’oferir una cobertura rigorosa, equilibrada i humana en un context d’extrema violència i complexitat, “independent dels poders i dels bàndols, així com de les seves propagandes”, ha remarcat el jurat.

    Roser Oliver, resident a Jerusalem des de fa tres anys, ha agraït el premi de manera telemàtica i ha avisat que el conflicte li genera “més preguntes que respostes” i ha recordat que el premi adquireix “especial dimensió perquè la pau està més desgastada que mai”. El premi l’ha recollit en nom seu el periodista Joan Carles Peris, cap de la secció d’Internacional dels Informatius de TV3-3Cat, que ha posat en valor la feina dels corresponsals.

    El segon accèssit ha estat per a la periodista Olga Rodríguez i Rodríguez pel programa Món possible de Ràdio 4 (RNE Catalunya), que promou la justícia social i la cultura de pau. El jurat ha reconegut el compromís explícit amb els valors del periodisme de pau, evidenciat tant en la selecció dels continguts com en l’enfocament de les entrevistes i la sensibilitat de la conducció periodística. Durant l’entrega, Rodríguez ha manifestat que es pot fer periodisme de pau “des del terreny, des de la redacció o des de qualsevol lloc” i ha manifestat que el periodisme ha de tenir “una funció social” i ha de lluitar contra “les desigualtats i els drets humans”.

    Finalment, per cloure l’acte, i en representació del Grup de Treball de Periodisme per la Pau, el seu coordinador, Xavier Giró, ha reconegut que els temps que vivim sovint evoquen a la desesperança, però no poden evocar a la desesperació “perquè, malgrat els fracassos del passat i els del present, queden vides per defensar, per protegir.  Ens queda un ofici amb el qual encara podem actuar, fer que tingui sentit, que sigui un compromís amb la humanitat en tractar des del més bàsic fins al conflicte més enrevessat”. Així doncs, el periodista ha convidat a cuidar la memòria del passat i ha deixat constància del present, i sobretot no renunciar a teixir un futur lliure de la guerra, “a practicar un periodisme per la pau”.

    Durant la seva intervenció, el degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros, ha posat l’èmfasi en la tasca que desenvolupa el Grup de Treball “una quinzena de periodistes que guiats per la vocació i el desig de contribuir a un món més just posen el focus en grans reptes socials per oferir espais de reflexió i debat”, i ha desitjat una llarga vida als guardons.

    Els premis, dissenyats per l’artista Pere Itchart, són tres escultures de fusta que simbolitzen tres elements arquitectònics vinculats a la construcció de la pau: el pilar (fermesa i fonaments), el pont (diàleg i connexió), i la teulada (protecció i refugi). Cada peça és única i significativa, però totes juntes conformen una poderosa metàfora de la pau com a obra col·lectiva i del compromís dels premiats amb aquests valors.

    El jurat de la primera edició ha estat format per sis membres del Grup de Treball de Periodisme per la Pau —Xavier Giró, Llúcia Oliva, Josep Lluís Gómez Mompart, Teresa Carreras, Sònia Pau i Olga Garcia—, dos membres de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes —el degà Joan Maria Morros i el secretari de la Junta Xavier Vilà— i dues representants del Consell de la Informació de Catalunya —Magda Oranich i Rebeca Pardo.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.