• Empatia amb tics racistes

    Andrea López Tomás
    -
    12 abril, 2022

    La cobertura mediàtica de la guerra d'Ucraïna ha estat molt comentada i ha generat nous debats com els prejudicis racistes. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Andrea López Tomás explica la importància del llenguatge en el periodisme per evitar caure en estigmes. 

    Les imatges de ciutadans ucraïnesos fugint del seu país han comportat comentaris amb biaixos racistes | Foto: Chris Melzer (ACNUR)

    Els primers dies de la guerra es van pronunciar discursos als mitjans de comunicació que van ferir moltes sensibilitats. "Ucraïna no és un lloc, amb tots els respectes, com l’Iraq o l’Afganistan, que han vist com el conflicte es desencadena durant dècades” afirmava Charlie D’Agata, corresponsal de CBS News. La BBC va parlar també del component especialment emotiu de veure a “gent europea d’ulls blaus i cabell ros sent assassinada cada dia”.

    Aquests discursos expressats a mitjans tradicionals tenien tons racistes i estereotípics i en conseqüència van generar una resposta massiva a les xarxes. Centenars d’usuaris, en gran part d’aquests mal anomenats “països del tercer món”, van denunciar el racisme implícit que justificava la presència de la guerra a certs llocs del planeta i es van queixar d’aquesta doble moral. Davant d'aquest escenari s'evidencía la importància d’emetre una informació allunyada d’idees racistes i estereotipades accentuada pel rol que tenen els mitjans a l’hora de crear un discurs públic que impacta a la ciutadania i, en conseqüència, a les polítiques públiques. 

    Per una altra part, la indignació massiva a aquests comentaris racistes és un bon senyal per part del públic que consumeix aquests mitjans i deixa espai per l’optimisme. Lina Zhaim, experta en mitjans, comunicació i desenvolupament establerta a l’Orient Mitjà, es mostra esperançada. “Tant de bo, la humanització dels refugiats ucraïnesos i el discurs moral conscienciï acabi creant polítiques d’asil per a tots els refugiats de Palestina, Iemen, Síria, Afganistan, Sudan, Iraq”.

    Pots llegir l’article sencer a Report.cat

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.