• Entre la informació i l'alarmisme

  Ainoa Benaiges
  -
  5 novembre, 2019

  D’ençà que es va conèixer la sentència del judici del Procés, les mostres de rebuig a aquesta –sobretot a Catalunya, però també a altres llocs d'Espanya– han estat una constant. Des del Report.cat, setmanari digital del Col·legi de Periodistes, Ainoa Benaiges ens analitza com els mitjans de comunicació han cobert els successos derivats de la sentència. 

  Imatge d'una de les diferents concentracions que van tenir lloc a Barcelona | Foto: ANC

  El mateix dilluns 14 d'octubre, després que es conegués la sentència del judici del Procés, va resultar ser el dia més neutral informativament parlant. La majoria dels mitjans de comunicació van fer una anàlisi acompanyada de la pertinent tertúlia, mentre que els informatius van fer una pinzellada dels aldarulls. Tanmateix, la major part de la programació es va centrar en la sentència mateixa i en les posteriors manifestacions que s’hi van derivar. 

  Els següents dies, però, quan durant les nits es van començar a viure nombrosos aldarulls i càrregues policials al carrer, cada mitjà ja va realitzar la seva interpretació dels fets. Antena 3 i Telecinco resulten els canals que més minuts van dedicar a mostrar imatges dels aldarulls. Per una altra part, també és cert que la resta de mitjans de comunicació van fer un tractament a fons dels aldarulls, però combinat amb imatges de manifestacions pacífiques. 

  Mentre Al rojo vivo de La Sexta dedicava un 43% del seu temps als aldarulls i només un 11% a les manifestacions pacífiques, TV3 i Betevé destaquen per ser els mitjans que més cobertura han donat a les manifestacions pacífiques (un 29% i un 21% del temps, respectivament). També trobem que TVE va realitzar un tractament informatiu més neutral, oferint informacions i opinions de les dues cares de la moneda.

  No sorprèn que els mitjans proclius a un discurs crític amb l’independentisme hagi apostat per retransmissions focalitzades en els aldarulls i la violència al carrer. D’altra banda, no podem obviar que els mitjans públics han realitzat una cobertura on es combinava tant els aldarulls i l'anàlisi política com els actes pacífics. 

  Pots llegir l’article sencer a Report.cat

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.