• Biel de Montserrat recull la Mosca Grossa i Joan Bagué entona el "mea culpa" en rebre la Borda

    21 octubre, 2016
    En la vetllada també es va lliurar la Mosca de Sant Narcís a Isaki Lacuesta i Isa Campo i la Mosca del Col·legi al periodista guixolenc Julià Castelló
    Bagué, Bover, De Montserrat, Castelló, Campo i Lacuesta.
    Bagué, Bover, De Montserrat, Castelló, Campo i Lacuesta.
    Com un rellotge. La gala de les Mosques de la Informació 2016 va arrencar a les 8 en punt, amb la sala de la Casa Solterra plena de gom a gom: hi havia molts periodistes, però també moltes persones alienes a la professió. I no hi van faltar els habituals representants polítics: Marta Madrenas, alcaldessa de Girona; Pere Vila, president de la Diputació; Juan Manuel Sánchez-Bustamante, subdelegat del Govern; Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura; i un bon grapat de regidors i alcaldes de diferents localitats, entre altres.
    L’acte es va iniciar amb un discurs del president de la Demarcació de Girona del Col·legi, Joan Ventura, que va recordar que el proper 11 de novembre se celebrarà el VI Congrés de Periodistes a Barcelona, una oportunitat "per reflexionar sobre l'estat actual del periodisme" i durant el qual s'ha d'aprovar el nou codi deontològic "per refermar la bona pràctica professional i el compromís ètic del periodisme".
    Ventura va destacar que cal reivindicar "el periodisme ben entès i els valors de la qualitat, la credibilitat i la responsabilitat", i va afirmar que "algú ha de gratar entre les veritats oficials, algú ha d'explicar a la ciutadania allò que li cal saber per poder formar-se una opinió lliure".
    També va lamentar el tancament del setmanari Àncora, que just ahir va anunciar que deixarà de publicar-se a finals d'any, i va dedicar unes paraules de record a Narcís-Jordi Aragó i Jordi Negre, periodistes que han mort recentment.
    Va aprofitar per felicitar el "company Joan-Albert Argerich" perquè el proper 13 de desembre farà 40 anys que va ser la primera veu que parlava en català a Ràdio 4; i va finalitzar el seu parlament fent una breu referència als guanyadors de la Mosca del Col·legi i de Sant Narcís d'aquest any.

    El director dels Serveis Territorials de Cultura, Francesc Ten, va fer un discurs breu i amè en el qual va ressaltar la importància de la mosca a través de dos poemes i recordant que hi ha moltes localitats gironines que tenen "el carrer de la Mosca".
    L'artista Roser Bover, que ha fet la Mosca d'aquest any, va explicar que la peça relaciona la fragilitat dels mitjans tradicionals amb la fortalesa de la paraula.


    Julià Castelló, Mosca del Col·legi


    La primera Mosca que es va lliurar va ser la del Col·legi, al periodista Julià Castelló, que viu a Sant Feliu de Guíxols, la ciutat on va néixer ara fa 70 anys. Un altre periodista, Lluís Falgàs, es va encarregar d'explicar per quins motius se li ha concedit aquest guardó a Castelló: perquè ha fet un periodisme compromès i tenaç, i perquè ha estat sempre al costat dels periodistes. Castelló va ser fundador del Col·legi de Periodistes i també del Sindicat de Periodistes, i va treballar en dos programes de TVE ( El Escarabajo Verde i Línea 900) en els quals es dedicaven temps i mitjans a elaborar reportatges de denúncia.
    Castelló va recollir el guardó amb un discurs en el qual va defensar el periodisme compromès i la necessitat que hi hagi periodistes que diguin la veritat, malgrat que no es pugui ser sempre ni objectiu ni neutral.

    Abans de seguir endavant, el Col·legi va voler retre homenatge a Narcís-Jordi Aragó, primer president de la Demarcació de Girona del Col·legi, i Jordi Negre, primer director d' El Punt Diari. L'anterior president de la Junta de Girona, Narcís Genís, va ser l'encarregat de repasar les trajectòries d'aquests dos periodistes, i va tenir també paraules de record per a Xavier Dalfó, fundador de la revista Canigó, que va morir a principis d'any.


    Mosca de Sant Narcís per a Isaki Lacuesta i Isa Campo


    La solemnitat va donar pas a una entrega de Mosca més "canalla": el periodista i crític de cinema Pep Prieto, gran amic d 'Iñaki Lacuesta i Isa Campo, va pujar a l'escenari per explicar, de manera desenfadada, la seva relació amb la parella que aquest any ha merescut la Mosca de Sant Narcís. Prieto va ressaltar les similituds que hi ha entre periodistes i directors de cinema, i va explicar, provocant la hilaritat dels assistents, diverses anècdotes viscudes amb Lacuesta i Campo.
    Al recollir la Mosca, la retòrica del director de cinema a l'hora d'explicar com va acabar passant del periodisme, "la meva primera i gran vocació", al cinema, va aixecar grans rialles i aplaudiments entre el públic. De tota manera, va posar-se una mica seriós quan va agrair la feina "que feu els periodistes" i al demanar-los que "contineu fent-la: fa molta falta".


    La Grossa i la Borda, mosques polítiques


    Quedaven encara per repartir les Mosques Borda i Grossa, i Jordi Grau, vicepresident de l’anterior Junta, va agafar, com ja és habitual, les regnes de l'acte. Una vegada més, Grau va posar-se el públic a la butxaca amb la seva mordacitat i elegància: és capaç de repartir a tort i a dret sense ofendre ningú i, fins i tot, provocant somriures entre les persones a les que dirigeix les seves paraules.

    Grau va fer públic primer el guanyador de la Mosca Grossa: Biel de Montserrat, responsable de premsa de la CUP de Girona, que amb el 44% dels vots va superar per molt poc a Eva Palau (43%), cap de premsa de l'Ajuntament de Blanes (que era finalista a la Mosca Grossa per segona vegada). Jaume Figueras, responsable de premsa de l'Ajuntament de Calonge, va quedar-se amb el 13% dels vots.
    De Montserrat va agrair el guardó i va admetre que la CUP ve d'una tradició política poc avesada al tracte amb els periodistes, però que a Girona han constatat que aquest tracte ha de ser fluid si volen tenir influència social.

    La darrera Mosca que es va lliurar va ser la Borda, que va endur-se l'Agrupació local de PDC a Girona, amb el 43% dels vots emesos. "De fet, qui hauria d'haver estat nominat és el molt honorable Carles Puigdemont, però no ens hi hem atrevit", va dir. Va recollir la Mosca Joan Bagué, que va acceptar el "càstig" dels periodistes amb humilitat i va entonar el mea culpa . "No vam fer les coses bé -va admetre- , no vam informar bé i per això demano disculpes als periodistes, però també als ciutadans, perquè ells són els receptors d'aquesta informació", va dir.
    El Departament de Premsa de l'Ajuntament de Figueres va quedar-se amb el 31% dels vots, i l'àrea de premsa del Departament de Salut, amb el 17%. L'equip de Govern de Salt va tenir només el 9% dels vots (tot i que l'alcalde, Jordi Viñas, reconeixia abans de començar l'acte, amb molt bon humor, que esperava endur-se la Mosca Borda cap a casa: "Ja que estem aquí, venim a guanyar!")

    Les Mosques de la Informació 2016 es van cloure amb la tradicional foto de família, tot i que després els assistents van compartir impressions prenent una copa de cava al pati de la Casa Solterra.


    Fotos: TONI VILCHES

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.