• Consells previs per anar a cobrir la guerra entre Ucraïna i Rússia

    8 març, 2022

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la col·laboració del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya recull un seguit de recomanacions imprescindibles que cal seguir abans de marxar a cobrir el conflicte.

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la col·laboració del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya recull un seguit de recomanacions imprescindibles que cal seguir abans de marxar a cobrir el conflicte.

    Un conflicte bèl·lic obert és un entorn totalment imprevisible i extremadament cru on s’ha de tenir clar que sense experiència sòlida, una missió molt concreta i preparació específica és millor evitar. És per aquest motiu que el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha elaborat un llistat de qüestions necessàries a saber abans de marxar, per a poder informar des de la zona del conflicte de forma segura amb el suport del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya. 

    1. Visats i Permisos

    • Ucraïna. La legislació d’Ucraïna autoritza l’estada als ciutadans/es de la UE per un període que no superi els 90 dies per semestre o els 180 dies l’any (Decret 1131/2005 de 01 de setembre). Els nacionals tenen tota llibertat de passar la frontera excepte homes de 18-60 anys. Per això, molts voluntaris, fixers i transportistes només porten els periodistes fins a les fronteres.
    • Tots els països Visegrad són Unió Europea i hi ha lliure circulació.
    • Polònia té la frontera actualment més segura i gran per entrar/sortir. Des del 25 de febrer, tots els passos es poden passar a peu. Habitualment hi ha una cua separada per nacionals de la UE.
    • Per altra banda, cal contactar amb el Ministeri de Defensa dels països on es vol operar per comprovar els permisos de premsa que requereixen en cada moment. Comporten diverses setmanes de tramitació, tenint en compte que són expedits pels Servei d’Intel·ligència (Joint Forces) i que hi ha col·lapse. A Ucraïna, al principi del conflicte donaven el ‘permís verd‘ per accedir a la zona del Donbas. En esclatar el conflicte es va dir que no caldria, però dies després es va tornar a demanar per a tot el país. Alguns col·legues catalans van ser expulsats per no tenir-lo.

    2. COVID

    3. Carnet professional

    • Es pot portar el del Col·legi, però en alguna ocasió ha estat insuficient. Recomanem el Carnet de la Federació Internacional de Periodistes (FIP), que tramitem des del mateix Col·legi amb una validesa de 2 anys, omplint aquesta fitxa  i enviant-la juntament amb una fotografia a carnets@periodistes.cat. La seva tramitació requereix 10-15 dies.

    4. Assegurances

    • És molt recomanable, tant d’assistència en viatge com de riscos i responsabilitat civil, tot i que la majoria de companyies no cobreixen aquests riscos en conflictes oberts i sinistres de guerra o fan pagar primes molt cares.
    • Reporters sense Fronteres disposa d’assegurances específiques tot i que segons informa la seva web, degut a la COVID 19 es van paralitzar: www.rsf-es.org/seguridad-para-periodistas/seguros-medicos-y-de-accidentes/

    5. Equipament de seguretat

    • No funcionen les armilles ni cascos ordinaris. Desaconsellem la seva compra en línia i recomanem estar ben assessorat per professionals tenint en compte l’ús que se li donarà i la situació sobre el terreny.

    6. Acompanyament/contacte local

    • Imprescindible disposar d’acompanyament local que domini l’idioma i tingui contactes al país.

    7. Comunicacions i transport

    • Si es tallen les comunicacions serà d’ajuda disposar d’una ràdio d’ona curta amb reserva de piles. La BBC ha iniciat emissions diàries amb informacions d’interès a Ucraïna. Per comunicacions exteriors, caldran telèfons per satèl·lit amb carregador solar.
    • Els vehicles particulars només poden carregar un màx. de 20 litres de combustible cada vegada. Cal planificar molt bé les rutes, que són molt més llargues del previst per la gran quantitat de checkpoints entre d’altres. Per altra banda, cal anar molt lleuger d’equipatge preveient que en algun moment es pot haver d’abandonar el vehicle i seguir a peu.

    8. Alimentació i supervivència

    • Cal portar diners en efectiu suficients, ja que difícilment funciona cap altre mètode de pagament i no hi ha facilitats per pagar ni amb la targeta de crèdit o dèbit ni es pot confiar en els caixers automàtics.
    • Pastilles potabilitzadores d’aigua (comencen a sovintejar els talls de subministrament i algunes botigues ja no en tenen), menjar liofilitzat, barres energètiques o racions de campanya (no es troba menjar a tot arreu).
    • Farmaciola bàsica per a accidents.
    • Pastilles Iosat potassium en cas d’entrar en zona d’elevada concentració de radiació que es poden adquirir per Internet (no és recomanable per a majors de 40 anys).
    • Per encendre foc o lot per quan cau l’electricitat.
    • Tenir localitzats els refugis en cas de bombardeig, evitant llocs amb vidres. En les explosions, contenir la respiració i mantenir la boca oberta.
    • Preparació psicològica prèvia i suport posterior.

    9. Altres fonts d'informació

    10. Contactes

    • Cal que alguna daquestes institucions (o totes) tinguin coneixement de la teva estada a la zona i cal guardar els telèfons de les seves persones de contacte a l’agenda.

    Col·legi de Periodistes:

    Departament d’Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat de Catalunya:

    Ministerio de Asuntos Exteriores, Unión Europea y Cooperación:

    Ambaixades de països propers que estan operatives a la zona o països limítrofs (va variant segons el dia).

    *Segons un comunicat oficial, NO es permet donar cap información relativa a les unitats militars (noms, localitzacions o rutes, nombre d’efectius, armament o equipament, objectius, plans, tàctiques o operacions -tampoc les fallides o avortades-, sistemes de defensa o protecció, comunicacions, serveis i fites d’intel·ligència, baixes materials -avions, vaixells, etc.- o retirades i accions psicològiques o formatives), ni justificar l’agressió militar de Rússia contra Ucraïna de manera general.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.