• El Col·legi de Periodistes de Lleida visita la comissaria dels Mossos

    16 febrer, 2015
    Es tractava de la segona jornada d'intercanvi de les dues entitats, on es va presentar el portaveu del CME i es van visitar les dependències, entre altres.
    Una vintena de periodistes van visitar dissabte passat la comissaria central dels Mossos d’Esquadra a Lleida en el marc de la II Jornada d’Intercanvi entre el Cos dels Mossos d’Esquadra (CME) i el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) de la Demarcació de Lleida. La visita, que va durar tot el matí, va comptar amb la presència d’Anna Miranda, Directora Territorial d’Interior, qui va destacar la importància de la jornada per tal que “la feina d’agents i periodistes es faci el millor possible”.

    Josep Lluís Rossell, intendent cap de la Regió Policial de Ponent, va encetar la inauguració de la jornada subratllant la necessitat de col·laboració mútua entre els dos col·lectius i també el respecte a sengles secrets professionals. En el torn de paraula del president del CPCLleida, Rafa Gimena, aquest va agrair al CME la seva predisposició novament a acollir els periodistes a les seves dependències i va remarcar la importància del treball conjunt, “ja que al cap i a la fi tenim un objectiu comú: el ciutadà”, va afirmar.

    Presentació del portaveu del CME

    La jornada pròpiament dita es va iniciar amb la presentació del portaveu del CME de Catalunya, Xavier Porcuna, qui va manifestar que la creació de la seva figura –el setembre de 2013- fou tota una declaració d’intencions del Cos. L’intendent Porcuna va reconèixer que al cos policial li mancava aquest càrrec per tal de gestionar millor la comunicació, tan interna com externa, i ser punt de referència quan els periodistes es pregunten: “I què en pensa el CME?”.

    La diada també va comptar amb una xerrada sobre els dispositius en la protecció de les manifestacions i concentracions, en la qual David Barbero, sotsinspector cap de la Unitat de Seguretat Ciutadana de l’ABP Segrià-Garrigues-Pla d’Urgell, va desgranar com funcionen els dispositius policials en aquests esdeveniments, que l’any 2014 assoliren la xifra de 450 a la província de Lleida. Barbero també va recordar als periodistes la recomanació de dur els braçals i les armilles identificatives –que es poden adquirir a través del CPC, per tal de garantir la seguretat mentre cobreixen informativament les manifestacions. Aquesta mesura és fruit d’un conveni entre el Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Conselleria d’Interior signat l’any 2009.

    El CME de la Regió de Ponent també va aprofitar la trobada per explicar la tasca de l’Àrea de Mediació, Negociació i Responsabilitat Social Corporativa del Cos de la mà del inspector en cap Xavier Pastor. Pastor va parlar de la figura del mediador dins el Cos, l’objectiu del qual és vetllar per a la seguretat i el bon desenvolupament dels col·lectius que duen la seva protesta a la via pública, de manera que ambdues parts –protestants i Cos dels Mossos- “surtin el màxim de satisfets d’un conflicte”, va dir l'inspector en cap. L’Àrea –única dins el context nacional, però més freqüent en altres països europeus- va intervenir a Ponent durant el tancament dels estudiants a la Universitat de Lleida.

    Per la seva part, l’Àrea Regional de Trànsit de Ponent, amb el seu inspector en cap, Jordi Batista, i el caporal Ferran Jimenez, van mostrar la nova màquina drogo-test que permet detectar amb menys temps la presència de substàncies estupefaents en conductors. Durant la seva exposició també van ensenyar com recreen els accidents de trànsit virtualment amb un programa informàtic. Els agents van recordar la obligatorietat que a partir l’any 2016 els cotxes duguin una mena de ‘caixa negra’, la qual cosa els ajudarà a conèixer encara més els detalls de l’accident.

    Visita dependències policials

    La jornada va concloure amb una visita guiada a les dependències policials. Entre aquestes, la Unitat d’Investigació Criminal, on els col·legiats van veure el procés d’identificació lofoscòpia (empremtes i palmell) que utilitza el Cos. Però les dues zones que van aixecar més expectació van ser les garjoles i la Unitat de Desactivació d’Explosius –els TEDAX- on els agents responsables van explicar la seva tasca i van mostrar la infraestructura emprada per desactivar explosius, com ara un robot i el vestit de protecció. La Unitat, com a pròpia, es va crear a Lleida l’any 2005 i moltes de les seves actuacions es centren en desactivar artefactes explosius de la Guerra Civil.

    La primera jornada d’intercanvi entre el Cos dels Mossos d’Esquadra a Lleida i el Col·legi de Periodistes de Catalunya-Demarcació de Lleida fou l’any 2012.
    • D'esquerra a dreta
      D'esquerra a dreta
    •  Cesar Valentines -Àrea Comunicació CME; Rafa Gimena; Anna Miranda i Josep Ll. Rossell.
      Cesar Valentines -Àrea Comunicació CME; Rafa Gimena; Anna Miranda i Josep Ll. Rossell.
    • Xavier Porcuna i Josep Ll. Rossell.
      Xavier Porcuna i Josep Ll. Rossell.
    • Xavier Pastor i Josep M. Estela.
      Xavier Pastor i Josep M. Estela.
    • Jordi Batista i Ferran Jimenez.
      Jordi Batista i Ferran Jimenez.
    • Unitat d'Investigació.
      Unitat d'Investigació.
    • Robot dels TEDAX.
      Robot dels TEDAX.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.