• El Col·legi de Periodistes impulsa les recomanacions sobre el tractament de la prostitució als mitjans de comunicació

    13 febrer, 2015
    Les 15 recomanacions tenen l’objectiu de treballar en la millora del tractament informatiu de la prostitució i del tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual. L’Associació de Dones Periodistes i el Col·legi hi han participat activament.

    L'acte va celebrar-se el passat divendres, 13 de febrer, a la Sala d'Actes del Col·legi de Periodistes amb Núria de José, vocal de la Junta de Govern, Francina Vila, regidora de Dona i Drets Civils,Yvonne Griley, Consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya i Barbara Melenchón, directora del programa de la Dona que ha estat l'encarregada de presentar les Recomanacions sobre el tractament de la prostitució i el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual als mitjans de comunicació. Aquest document s’ha realitzat amb la col·laboració de l’ Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) i amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC).

    D'aquesta manera es fa un pas més en la millora del tractament informatiu de la prostitució i del tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual i en la promoció del tractament no sexista de les dones en els mitjans de comunicació i en la publicitat. Per aquest motiu, la regidoria de Dona i Drets Civils va encarregar a l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya l’elaboració de les recomanacions, juntament amb un grup de discussió format per representants de diferents mitjans de comunicació, agències de notícies, gabinets de premsa institucionals i altres organitzacions i expertes vinculades tant amb l’àmbit comunicatiu com el de la prostitució:

    1- Abordar el fenomen de la prostitució en tota la seva complexitat social.

    2- Diferenciar entre la prostitució exercida voluntàriament i el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual o la prostitució forçada.

    3- Fer visibles les persones que es lucren i/o delinqueixen a través de la prostitució i els usuaris que la fan possible, traient del focus mediàtic les dones que l’exerceixen.

    4- Respectar la dignitat i la llibertat de les dones que exerceixen la prostitució i rebutjar els discursos que hi atempten.

    5- Evitar la reproducció de mites i/o estereotips sobre la prostitució.

    6- No banalitzar, ni fer sensacionalisme o apologia entorn de la prostitució.

    7- No relacionar la prostitució amb la delinqüència, la inseguretat i l’incivisme, evitant ubicar per defecte les notícies a la secció de successos.

    8- Utilitzar fonts d’informació especialitzades, donant veu i autoritat a les dones que exerceixen la prostitució.

    9- Respectar la decisió de les dones que exerceixen la prostitució sobre la difusió de la seva identitat i imatge. Evitar que puguin ser identificades en absència del seu consentiment.

    10- Fer un ús no sexista del llenguatge, tractant de manera equitativa els diferents subjectes implicats.

    11- Efectuar la rectificació de qualsevol informació errònia publicada.

    12- Promoure el paper dels gabinets de comunicació com a font d’ informació específica per a la contextualització de les notícies.

    13- Oferir formació en matèria de gènere, prostitució i tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual als i a les professionals de la comunicació i a estudiants de l’àmbit universitari.

    14- Impulsar la recerca i la difusió sobre el fenomen de la prostitució i el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual.

    15- Difondre aquestes recomanacions i fer el seguiment del seu impacte.

    Des de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya també es va treballar en un anàlisi sobre el fenomen de la prostitució a la premsa escrita i als mitjans digitals. Les conclusions de l’anàlisi van ser que es detecta una tendència a invisibilitzar el context social, polític, econòmic i les desigualtats de gènere que fan possible la prostitució; el focus mediàtic recau sobre les persones que exerceixen la prostitució, sense mostrar la resta d’actors implicats (homes que la fan possible amb la seva demanda i les persones i/o xarxes que es lucren i/o delinqueixen); reproducció dels estereotips que estigmatitzen les dones que exerceixen la prostitució i que afavoreixen la vulneració dels seus drets de ciutadania; vulneració del dret de protecció i de la identitat i imatge de les dones que exerceixen i el tracte de subjecte passiu que reben per part dels mitjans de comunicació; promoció d’una imatge que vincula les dones amb la delinqüència, la inseguretat ciutadana i l’exclusió social; i es detecta una tendència al sensacionalisme.

    Durant l’acte de presentació ja s’han adscrit a les recomanacions, i volen prendre el compromís públic de tenir-les en compte en la seva tasca informativa, els següents mitjans de comunicació: Barcelona Televisió; tots els mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; Agència Catalana de Notícies; Agència EFE; Diari Ara; Diari El Punt Avui; El Periódico; Singular Digital; Nació Digital; El Mundo; i VilaWeb.

    Núria de José ha remarcat aquestes recomanacions només tenen sentit si la majoria dels professionals en exercici hi estan compromesos com ho estan els qui es col·legien. Ens agrada que les recomanacions involucrin, busquin la complicitat, i apel·lin a la responsabilitat de tots els àmbits d’exercici del periodisme, els que en la redacció dels mitjans escrits, audiovisuals i digitals però també als que ho fan des de gabinets de comunicació”

    Adjunt podeu descarregar-vos les recomanacions en format pdf.



    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.