El Col·legi de Periodistes de Catalunya obre una nova pàgina web (www.educaciomediatica.cat) per promoure informació i formació sobre educació mediàtica. Els tallers i cursos estan destinats a tots els sectors de la població: nens, joves, adults i gent gran perquè tots som diana de la desinformació i les notícies falses. Aquesta nova acció ha estat impulsada pel Grup de Treball d'Educació Mediàtica i Universitats, liderat per Maria José Recoder, vicepresidenta de la Junta de Barcelona del Col·legi.
El nostre col·legi professional aposta per l’educació mediàtica, des de fa més d’una dècada, a escoles i instituts de Catalunya a través de xerrades i conferències. Hem coordinat el programa “La Premsa a les Escoles”, durant més de tretze anys, on han participat un total de 18.000 alumnes. Els nostres cursos estan estretament vinculats amb la lluita contra la desinformació, problemàtica accelerada per la irrupció de les noves tecnologies i les xarxes socials.
Els periodistes tenim una gran responsabilitat per oferir una informació veraç i de qualitat. Però sabem que la sobrecàrrega d’informació i la multiplicitat de canals poden arribar a convertir-se en obstacles. Així doncs, volem transmetre el nostre compromís amb la societat a través d’eines, reflexions i guies per avançar cap a una societat més lliure i crítica.
Per què és important l'educació mediàtica?
- Ajuda a les persones a desenvolupar habilitats per analitzar i avaluar críticament el contingut mediàtic i comprendre l’impacte dels mitjans en la societat.
- Fomenta la llibertat d’expressió, la transparència i la participació de la ciutadania.
- Contribueix en la formació de ciutadans crítics i responsables que poden prendre decisions informades.
- Ajuda a comprendre i gestionar els reptes i oportunitats que presenten els mitjans digitals i les xarxes socials.
- Contribueix en la formació d’una societat més educada i culta.
Premsa a les Escoles
Els nostres tallers estan impartits per periodistes col·legiats i col·legiades, que han rebut una formació específica i que disposen d’un certificat acreditatiu, a més d’estar compromesos amb el Codi Deontològic de la professió periodística. Aquesta declaració de principis tenen un únic objectiu comú: oferir una informació veraç i de qualitat als nostres ciutadans. Només així construirem una societat lliure, crítica i amb mirada al futur. El taller és un recurs imprescindible de cara a entendre una realitat complexa.
Tallers per a gent gran
Els nostres tallers els ajudaran a utilitzar la tecnologia per accedir a la informació de manera de segura. És important donar-los educació mediàtica sobre com navegar per internet i com identificar les notícies falses. El Col·legi de Periodistes de Catalunya volem conscienciar-los sobre els perills potencials de la desinformació o oferir-los les eines i recursos per reconèixer-la i evitar-la.
Per a més informació
Pots contactar amb el programa d'educació mediàtica del Col·legi de Periodistes de Catalunya a través el correu educaciomediatica@periodistes.cat
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari