• El Col·legi de Periodistes presentarà demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg contra els blocs electorals

  13 abril, 2015
  Després d'esgotar totes les vies jurídiques espanyoles , el Col·legi de Periodistes inicia una campanya de micro mecenatge, a través de Verkami, per recollir fons. Espera recaptar la meitat del 12.000 euros necessaris del procés.
  @JoséLuisGómez
  @JoséLuisGómez

  La degana, Neus Bonet, i el vocal de la Junta Carles Prats, han fet públiques les iniciatives que s’impulsaran des del Col·legi de Periodistes de Catalunya per continuar defensant la supressió dels blocs electorals. Unes actuacions que passen per presentar una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, després d'haver esgotat totes les vies jurídiques espanyoles, arribant fins el mateix Tribunal Constitucional.

  Per aconseguir fer front als costos derivats de la presentació de l'escrit de demanda, i el seu posterior seguiment davant del Tribunal d'Estrasburg, el Col·legi de Periodistes posa en marxa a partir d'avui una campanya de micromecenatge. La previsió inicial supera els 12.000€, la meitat dels quals els assumirà el propi Col·legi, i la resta amb l'aportació voluntària dels periodistes i ciutadans que col·laborin econòmicament en la iniciativa, a través de Verkami .

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya porta gairebé una dècada lluitant i treballant per suprimir aquest sistema que fixa per a les informacions, durant les campanyes electorals, els mateixos criteris que la propaganda. Des del Col·legi de Periodistes, com a col·lectiu professional, es continua defensant la necessitat de vincular la informació electoral a l’actualitat, vetllar per la pluralitat, la qualitat, el rigor i la imparcialitat.

  La degana Neus Bonet i Carles Prats, responsable del Grup de Treball de Mitjans Públics del Col·legi, han repassat les darreres actuacions que s'han dut a terme; des de la demanda als ajuntaments catalans perquè no apliquin el sistema de blocs en les pròximes eleccions del mes de maig, fins a les converses amb els partits polítics que treballen en la redacció de la nova Llei Electoral de Catalunya.

  Des del Col·legi de Periodistes han deixat clar, una vegada més, que sempre s'ha defensat que establir ordre i temps a la informació electoral és una intromissió inacceptable que qüestiona la professionalitat dels periodistes i representa un tipus de censura impròpia de qualsevol democràcia. A més, és contraria a la llibertat d'informació que recull l'article 20 de la Constitució Espanyola. Els blocs electorals són una imposició recollida a la Ley Orgánica del Régimen Electoral General que vulnera clarament el dret dels ciutadans a ser informats lliurement i sense imposicions polítiques.

  Any electoral

  Des del Col·legi de Periodistes s’ha recordat també que aquest 2015 poden celebrar-se fins a cinc comicis electorals al territori espanyol. Per aquest motiu s’ha fet extensiva la campanya a d'altres col·lectius professionals d'altres comunitats. També s’ha insistit en que és una bona ocasió per posar de manifest aquesta disconformitat que expressem els periodistes i per recordar que la proporcionalitat acaba amb la imparcialitat, i que ha de prevaldre el criteri periodístic per damunt del cronòmetre.

  Anomalia Europea

  El sistema de blocs electorals representa una excepció informativa, un atac als ciutadans i a la democràcia mateixa, que només funciona d'aquesta manera al nostre país. En cap altre país europeu passa que els periodistes no puguin treballar lliurement, siguin del mitjà que siguin, públics o privats, posant en entredit un principi democràtic bàsic, com és el dret a una informació plural, imparcial i sense ingerència política. Obligar els periodistes a funcionar per criteris polítics i no pas per criteris professionals és un atemptat flagrant als drets més bàsics de qualsevol democràcia, que passen per un escrupolós respecte a la independència dels periodistes.

  Més informació:

  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.