• El Seminari de ‘Periodisme i Gènere’ reflexiona sobre el tractament de la violència de gènere als mitjans

    28 febrer, 2017

    L’acte, organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya de Lleida, el Col·legi de Psicologia de Lleida i la Paeria, s’emmarca dins el Xè aniversari del Premi Mila de Periodisme sobre la Igualtat de Gènere a Lleida.

    28 febrer, 2017
    Autor:
    Montse Palau

    Enguany se celebra el desè aniversari del Premi Mila de Periodisme sobre la Igualtat de Gènere a Lleida, per aquest motiu el Col·legi de Periodistes de Catalunya-Demarcació de Lleida, el Col·legi de Psicologia de Lleida i l’Ajuntament de Lleida han col·laborat conjuntament en l’organització d’aquest seminari. Com ha dit el president del Col·legi de Periodistes a Lleida, Rafa Gimena, durant la seva intervenció, “es tracta d’un tema socialment transversal, per tant cal sumar entre les entitats”.

    Joana Gallego, periodista, professora titular de Periodisme i directora de l’Observatori d’Igualtat de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha obert el seminari amb una màster class sobre el tractament i presència de la dona en els mitjans de comunicació. En el seu anàlisi, amb exemples explícits de titulars en mitjans de comunicació, ha fet veure al públic que quan es parla dels homes habitualment es fa des d’un punt de vista actiu, mentre que en les informacions sobre dones, habitualment s’empra una visió pasiva. “L’excepcionalitat de la dona ja no és notícia”, ha comentat Gallego, en referència a les notícies que destaquen la incorporació d'una dona en certes posicions d'institucions o empreses. En aquestes ocasions, ha comentat Joana Gallego, majoritàriament, al titular s’obvia posar el nom explícit d’aquesta persona i es substitueix per només 'la primera dona’.

    “Les dones a les notícies són objectes observats i ells són subjectes que actuen”, ha conclòs Gallego després d’observar el seu tractament en els mitjans.

    Després de l’exposició de Joana Gallego, s’ha encetat la taula rodona 'El tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació' moderada per la periodista Roser Perera, amb la participació de l’advocada Anna Nadal; Salvador Gallego, agent dels Mossos d’Esquadra; Cristina Vidal, directora del Servei d’Intervenció Especialitzada del Departament de Treball, Afers Socials i Família; i la mateixa Joana Gallego. Entre les intervencions, destacar els consells de bones pràctiques que els diferents professionals han suggerit al col·lectiu periodístic.

    En aquest sentit, l'advocada Anna Nadal, per exemple, ha valorat que es divulguin més reportatges i informacions basades en la prevenció per als casos de violència de gènere. Per la seva part, Joana Gallego ha comentat que una bona opció seria “donar continuïtat informativa a la violència de gènere per crear un marc social i ajudar a contextualitzar. No només explicar el què, sinó també el per què aquests casos succeeixen socialment ”  i evitar, d’aquesta manera, que cregui que són fets aïllats.

    Seguint amb els consells de bones pràctiques, l’agent de mosso d'esquadra, Salvador Gallego, ha afirmat que es estaria bé “informar en positiu dels casos de violència de gènere. Cal exigir-ho també”. Finalment, Cristina Vidal ha ressaltat que, malgrat les recomanacions dels codis de bones pràctiques que s’han signat, encara es publiquen informacions sobre violència de gènere millorables. Per exemple, “s’haurien d’evitar les dades morboses, preservar l’anonimat i preguntar als experts en lloc dels veïns”. Vidal també ha fet notar als assistents que una notícia sobre un cas de violència de gènere afecta no només a la pròpia víctima i al seu entorn, sinó també a altres víctimes amb una situació similar i a la societat en general. Per aquest motiu, “cal cuidar la terminologia”, ha afirmat Cristina Vidal.

    Els titulars

    Joana Gallego: “No es tracta que hi hagi més dones a les redaccions, sinó pensar en el discurs. No en si el fan homes o dones”.

    Salvador Gallego: “No ens calen més dones, sinó més homes. Crec que aquest tema és un problema d’homes”. “Som molt curosos amb la informació que donem”.

    Anna Nadal: “Hem d’incidir en la prevenció”.

    Cristina Vidal: “El que es publica afecta també a altres víctimes. Cal tenir-ho en compte”.

    Rafa Gimena: “Dins el col·lectiu tenim la voluntat de fer-ho bé”. “En periodisme de gènere, els periodistes tenim sentit autocrític”.

     

    • Foto:
      Montse Palau
    • Foto:
      Montse Palau
    • Foto:
      Montse Palau
    • Foto:
      Montse Palau
    • Foto:
      Montse Palau

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.