• Esmorzar informatiu de premsa amb el dissident xinès Chen Guangcheng

    5 desembre, 2014

    Demà dimecres 10 de desembre a les 10:00h, coincidint amb el "Dia dels Drets Humans", el dissident xinès Chen Guancheng participarà d'un esmorzar informatiu de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya

    Chen Guancheng arriba a Barcelona aquest diumenge 7 de desembre, convidat per la Fundació Casa del Tibet, per a participar del " Festival del Tibet i dels Drets Humans" organitzat amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona.

    El proper dimecres 10 de desembre a les 10h,coincidint amb el " Dia dels Drets Humans", el dissident xinès participarà d'un esmorzar informatiu de premsa al Col·legi de Periodistes de Barcelona.

    Després, a la tarda, encapçalarà una manifestació pacífica que sortirà a les 18h de la seu de la Fundació Casa del Tibet (carrer Rosselló 181) i recorrerà el centre de Barcelona fins a la Plaça Sant Jaume, on clausurarà l'acte.

    El dijous 11 de desembre a les 20h, Chen Guancheng oferirà la conferència pública "Drets Humans al Tibet i la Xina", conjuntament amb José Elías Esteve Moltó, jurista internacional i redactor de les querelles presentades davant l'Audiència Nacional per genocidi i crims contra la humanitat comesos contra el poble tibetà.

    De l'arrest domiciliari a l'exili als Estats Units

    Chen Guancheng va estar a la primera plana de la premsa de tot el món quan a l'abril de 2012 va fugir del seu arrest domiciliari i es va refugiar a l'ambaixada dels Estats Units a Pequín, provocant una de les majors crisis diplomàtiques entre els dos països.

    Advocat autodidacta i activista de drets humans, Chen va estar empresonat durant quatre anys (2006-2010) per denunciar la pràctica d'avortaments forçats a dones que violaven la política xinesa del fill únic.

    Després de ser alliberat de la presó, va estar dos anys sota arrest domiciliari al seu poble natal de la província de Shangdhong, fins que va aconseguir fugir a Pequín i refugiar-se en l'ambaixada dels Estats Units, d'on va aconseguir sortir per exiliar-se amb la seva família a Nova York.

    Fins a mitjans del 2013 va ser becari a la Universitat de Nova York, entitat que no li va renovar la beca, segons Chen Guangcheng, per les pressions de la Xina i per l'interès en obrir un campus a Xangai, fet que tant la universitat americana com el govern de la Xina rebutgen.

    Chen Guangcheng va deixar Nova York i es va traslladar amb la seva família a Washington, on resideix en l'actualitat i és membre del The Witherspoon Institut, professor visitant del Institute for Policy Research and Catholic Studies i assessor sènior de la Lantos Foundation.

    Des de l'exili, Chen Guangcheng continua amb la seva tasca a favor dels drets humans a la Xina, país al qual encara té l'esperança de poder tornar en un futur. Mentrestant, segueix acusant el govern xinès de violar els drets humans. Un nebot seu va ser empresonat al 2012, desrpés del seu exili (i encara segueix a la presó) i el seu germà gran, Chen Guangfu, va ser detingut, interrogat i torturat per fugir a Pequín demanant ajuda a entitats pro drets humans per al seu fill empresonat.

    El juny de l'any passat, Chen Guangcheng va visitar Taiwan i va lloar el seu sistema polític, considerant-ho una prova que la democràcia és possible a la Xina. Chen va denunciar llavors les detencions per motius polítics al seu país i va fer pública una llista amb el nom de 44 funcionaris xinesos a qui acusa de perseguir a ell i a la seva família.

    Chen Guangcheng torna als Estats Units el proper dia 14 de desembre.

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.