• Formació gratuïta: Periodisme per l’educació mediàtica

    21 desembre, 2023
    T'agradaria participar com a docent en els tallers d'educació mediàtica del Col·legi de Periodistes de Catalunya? Obrim la tercera convocatòria per formar periodistes col·legiats/des de cara a les pròximes xerrades a escoles i instituts. Places limitades! 

    El Col·legi de Periodistes de Catalunya ofereix un curs gratuït i obert als col·legiats/des interessats a formar part d'una borsa de periodistes per donar xerrades a les escoles i instituts de Catalunya. Aquesta titulació els permetrà participar en programes d'educació mediàtica com "Premsa a les Escoles". Totes les xerrades seran remunerades econòmicament. 

    La formació tindrà lloc de manera virtual el dilluns 22 de gener i dimecres 24 de gener (de 10.00 h a 12.00 h).

    Objectius:

    La desinformació creixent i canviant és tot un repte per als periodistes, que han d’aprendre noves tècniques de fact-checking i rutines adaptades a l’entorn digital per adaptar la seva feina als nous temps. Amb aquest curs, els periodistes aprendran eines per contrastar informacions, fotografies, vídeos, àudios i comptes de xarxes socials. També tindran una visió panoràmica de les mil formes de la desinformació i de les estratègies dels desinformadors.

    Aquest curs capacitarà els periodistes perquè puguin desenvolupar formació en educació mediàtica amb certificació i aval del Col·legi de Periodistes. Els i les periodistes assistents al curs aprendran consells i eines per impartir tallers a joves i adolescents, en el marc del programa “Premsa a les escoles”. També es formaran i coneixeran les noves tècniques de fact-checking i eines per contrastar informació.

    Programa:

    1. La desinformació: què és i com ens afecta
    2. La desinformació camaleònica: tipus i estratègies
    3. Com contrastar una informació: eines avançades
    4. Com verificar dades i informació científica
    5. Com verificar fotografies i vídeos
    6. Com examinar un compte de xarxes socials
    7. Premsa a les escoles: com formar els joves?
    8. Premsa a les escoles: eines i recursos educatius

    Metodologia:

    El curs combinarà l’exposició, el visionat de vídeos i la interactivitat a través de reptes de verificació digital i de preguntes i debat. El programa s’impartirà en dues sessions. La formació serà per videoconferència.

    Preu:

    Curs gratuït, exclusiu per als col·legiats i col·legiades.

    Docent:

    Nereida Carrillo és doctora cum laude en Periodisme i Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, exerceix com a periodista freelance, col·labora amb el diari ARA i amb la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes. És professora a la UAB i abans ha impartit docència també a la UPF, la UOC i la URV. En els darrers quatre anys, ha impartit entre d’altres, tallers de verificació digital per a més de 800 joves amb la col·laboració del Consell Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes (a través del programa EduCAC). Des de setembre de 2020, lidera la plataforma Learn to Check, un projecte educatiu i divulgatiu per combatre la desinformació i acostar a tothom la verificació digital.

    Hi haurà una breu introducció al curs de la mà de Maria José Recoder, membre de la Junta de Govern i responsable del Grup de Treball d’educació mediàtica i Xavier Puig, director de comunicació i secretari tècnic del Col·legi de Periodistes.

    Els periodistes que vulguin participar en aquesta formació, han de respondre aquest formulari. Les places estan limitades

    Inscripcions

    1 Comentari

    1. Ma. Isabel Martínez Martínez
      Estic interessada en insriure'm. Gràcies.

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.