El Col·legi de Periodistes de Catalunya ofereix un curs gratuït i obert als col·legiats/des interessats a formar part d'una borsa de periodistes per donar xerrades a les escoles i instituts de Catalunya. Aquesta titulació els permetrà participar en programes d'educació mediàtica com "Premsa a les Escoles". Totes les xerrades seran remunerades econòmicament.
La formació tindrà lloc de manera virtual el dilluns 20 de març i dilluns 27 de març (de 10.00 h a 12.00 h).
Objectius:
La desinformació creixent i canviant és tot un repte per als periodistes, que han d’aprendre noves tècniques de fact-checking i rutines adaptades a l’entorn digital per adaptar la seva feina als nous temps. Amb aquest curs, els periodistes aprendran eines per contrastar informacions, fotografies, vídeos, àudios i comptes de xarxes socials. També tindran una visió panoràmica de les mil formes de la desinformació i de les estratègies dels desinformadors.
Aquest curs capacitarà els periodistes perquè puguin desenvolupar formació en educació mediàtica amb certificació i aval del Col·legi de Periodistes. Els i les periodistes assistents al curs aprendran consells i eines per impartir tallers a joves i adolescents, en el marc del programa “Premsa a les escoles”. També es formaran i coneixeran les noves tècniques de fact-checking i eines per contrastar informació.
Programa:
- La desinformació: què és i com ens afecta
- La desinformació camaleònica: tipus i estratègies
- Com contrastar una informació: eines avançades
- Com verificar dades i informació científica
- Com verificar fotografies i vídeos
- Com examinar un compte de xarxes socials
- Premsa a les escoles: com formar els joves?
- Premsa a les escoles: eines i recursos educatius
Metodologia:
El curs combinarà l’exposició, el visionat de vídeos i la interactivitat a través de reptes de verificació digital i de preguntes i debat. El programa s’impartirà en dues sessions. La formació serà per videoconferència.
Preu:
Curs gratuït, exclusiu per als col·legiats i col·legiades.
Docent:
Nereida Carrillo és doctora cum laude en Periodisme i Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, exerceix com a periodista freelance, col·labora amb el diari ARA i amb la revista Capçalera del Col·legi de Periodistes. És professora a la UAB i abans ha impartit docència també a la UPF, la UOC i la URV. En els darrers quatre anys, ha impartit entre d’altres, tallers de verificació digital per a més de 800 joves amb la col·laboració del Consell Audiovisual de Catalunya i el Col·legi de Periodistes (a través del programa EduCAC). Des de setembre de 2020, lidera la plataforma Learn to Check, un projecte educatiu i divulgatiu per combatre la desinformació i acostar a tothom la verificació digital.
Hi haurà una breu introducció al curs de la mà de Maria José Recoder, membre de la Junta de Govern i responsable del Grup de Treball d’educació mediàtica i Xavier Puig, director de comunicació i secretari tècnic del Col·legi de Periodistes.
Els periodistes que vulguin participar en aquesta formació, han de respondre aquest formulari. Les places estan limitades.
Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer
Deixa el teu comentari