• Intercanvi d'experiències amb la República de Corea

    28 novembre, 2022

    Una delegació del Press Arbitration Commission de Corea del Sud ha visitat la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya amb la voluntat de conèixer el nostre funcionament i, especialment, el del Consell de la Informació de Catalunya. La trobada va permetre intercanviar experiències i contrastar models que vetllen pel compliment dels principis d’ètica professional periodística continguts en el Codi Deontològic.

    La delegació Coreana va estar encapçalada per Byunghoon Han i Chi Kyung Yun, com a responsables de l'oficina coreana que delibera i fa els dictàmens en els casos en què hi ha una vulneració dels principis deontològics dels mitjans de comunicació del seu país, acompanyats del vicecónsol a Barcelona, Jaewoo Kim. El degà Joan Maria Morros i el president del Consell de la Informació de Catalunya, Josep Carles Rius, van ser els encarregats d'explicar el funcionament del sistema català que aporta el Consell de la Informació, justament ara que es compleixen els seus 25 anys d'existència.  

    Es va explicar detalladament el funcionament del CIC des que va assolir personalitat jurídica pròpia l’any 1999 convertint-se en la Fundació Consell de la Informació de Catalunya (FCIC), amb l’objectiu de ser un òrgan d’arbitratge privat i independent. Un organisme representatiu i plural que, al marge de les atribucions dels òrgans judicials, vetlla pel compliment dels principis i criteris del Codi Deontològic de la professió periodística a Catalunya. En tractar-se d’un instrument d’autoregulació de la professió, es va explicar, les seves recomanacions són de caràcter moral. Una diferència substancial amb el funcionament coreà, que depèn directament del govern de la República. Els divuit tribunals que conformen el sistema coreà són designats directament pel govern, tot i que en paraules de la delegació, se'ls hi garanteix la independència. En aquest sentit, van afirmar que el 80% dels ciutadans han mostrat confiança en aquest sistema de garanties cap als ciutadans. Una situació que, en paraules del president del CIC, seria impensable a Catalunya si el que es vol és garantir la credibilitat. 

    Les xifres que van posar sobre la taula evidencien les grans diferències entre els dos sistemes. A Corea del Sud gestionen el 90% dels conflictes que es generen per suposades males praxis dels periodistes o dels mitjans de comunicació, i arriben a gestionar més de quatre mil casos l'any. Lluny del centenar de casos que es tramiten i resolen a Catalunya, amb un consell format per acadèmics, periodistes i advocats que ho fan de manera altruista mentre que a Corea l'estructura de l'organisme d'arbitratge està en nòmina.  

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.