• Jornada entre el CPCLleida i la Universitat de Lleida

    16 novembre, 2015
    Periodistes lleidatans van visitar 4 Campus de la Universitat de Lleida (UdL) amb l’objectiu de conèixer de més a prop alguns dels projectes més destacats de la universitat lleidatana.
    Foto: UdL
    Foto: UdL
    El Campus de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària, el Campus de Ciències de la Salut, el Campus de Cappont i el Rectorat va ser el recorregut que una desena de periodistes i col·legiats de la Demarcació de Lleida van visitar el passat divendres 13 de novembre. La jornada, promoguda per la UdL i el CPCLleida, és una iniciativa que impulsa el Consell Social de la Universitat de Lleida des de l’any 2013 i que té com a principal objectiu donar a conèixer la Universitat al territori.

    Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària

    El tour universitari es va iniciar al campus de l' Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA), on Narciso Pastor i Jordi Graell, director i subdirector de l’Escola, respectivament, van guiar als professionals en el recorregut per diferents laboratoris de recerca, com el que es dedica a estudiar tècniques per una agricultura de precisió, amb l’ús de làser o drons, per exemple, per desenvolupar algunes tasques agrícoles. El Campus de ETSEA, que compta amb 10 edificis i té una superfície de 12,5 hectàrees, alberga estudiants de 5 graus (Enginyeria Agrària i Alimentària, Enginyeria Forestal, Ciència i Tecnologia dels Aliments, Ciència i Salut Animal i Biotecnologia) i postgraus. Jordi Graell va destacar durant el recorregut que un valor de l’Escola és la seva proximitat al territori.

    Ciències de la Salut

    Tot seguit el grup de periodistes es va desplaçar a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, on hi ha ubicada una part del Campus de Ciències de la Salut. Els doctors Javier Trujillano i José María Sistac, van explicar i mostrar als assistents com funciona l’Àrea d’Habilitats i Simulació. Aquesta àrea permet als estudiants de Medicina poder tenir una formació real prèvia al pacient amb un simulador. Nadons, torsos i cossos sencers, tots ells articulats i programables per tal de simular qualsevol patologia: atacs de cor, problemes respiratoris, cremades, hemorràgies,... “Qualsevol patologia pot ser simulada amb aquests aparells”, van comentar els doctors. El Campus de Medicina de la UdL és el tercer centre de l’Estat que empra aquesta tecnologia durant els estudis i no en els postgraus, com acostuma a ser més habitual.

    El recorregut pel Campus de Ciències de la Salut va finalitzar a l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB), on Reinald Pamplona, subdirector del centre, va explicar al grup de periodistes les diferents línies d’estudi de l’Insitut que compta amb 30 grups de recerca. Entre aquests, un que estudia l’envelliment i que ha conclòs que per arribar a centenari, hom ha de prevenir l’oxidació. Com? Per exemple, amb la ingestió d’oli d’oliva verge i seguint la dieta mediterrània. L’IRB espera poder estrenar un segon edifici al mateix recinte de l’Hospital Arnau de Vilanova durant el primer trimestre de 2016.

    Escola Politècnica Superior

    El tercer campus visitat fou el de Cappont, per conèixer alguns laboratoris de l' Escola Politècnica Superior. Per exemple, el projecte Domo que cerca materials low cost per a la construcció. En aquest sentit, l’Escola ja ha iniciat un projecte a Burkina Faso per construir un centre hospitalari a base de terra i cal. El grup també va poder conèixer d’a prop el programa Griho, el Grup de Recerca en Interacció Persona Ordinador i Integració de les Dades. Un exemple dels seus estudis, moure amb la ment un cotxe de carreres tipus Scalextric. Marga Moltó, secretària tècnica, va explicar que l’Escola Politècnia compta amb 5 graus (Enginyeria Informàtica, Enginyeria Mecànica, Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, Arquitectura Tècnica i Arquitectura), així com tres Doble Graus.

    La ruta va finalitzar a la Facultat de Lletres-Edifici del Rectorat, on Joan Busqueta, degà de la Facultat, va explicar breument la història de l’edifici. La jornada es va tancar amb un dinar amb membres del Consell Social i de l'equip de govern de la Universitat de Lleida.


    Les dades de la UdL

    - 4 Campus
    - 9 Centres
    - 26 Departaments
    - 11.008 alumnes

    Rànquings UdL

    -
    Segona universitat de l'Estat en excel·lència de lideratge en la seva producció científica (informe Educación Conocimiento y Desarrollo, 2014).
    - Segona universitat més influent del món en Ciència i Tecnologia dels Aliments (infome Thomson Reuters sobre l'estat de la innovació, 2015).
    - Primera universitat de l'Estat en lideratge dels seus articles en les àrees d'Agricultura i Ciències Biològiques (informe de la Fundación Conocimiento y Desarrollo, 2012).

    Entre altres.

    • Foto: CPCLleida  Escola Politècnica Superior
      Foto: CPCLleida Escola Politècnica Superior
    • Foto: CPCLleida Escola Politècnica Superior-Projecte Griho
      Foto: CPCLleida Escola Politècnica Superior-Projecte Griho
    • ETSEA
      Foto: UdL ETSEA
    • Ciències Salut
      Foto: UdL Àrea de Simulació-Ciències Salut
    • Foto: CPCLleida  Periodistes
      Foto: CPCLleida Periodistes

    Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

    Deixa el teu comentari

    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.
    (If you're a human, don't change the following field)
    Your first name.