• "La igualtat és saludable", un decàleg per revertir els efectes nocius dels estereotips de gènere en la salut

  11 juny, 2020

  El document posa de manifest la importància de la perspectiva de gènere en la salut i fa deu propostes per revertir els efectes nocius dels estereotips de gènere en la salut de la ciutadania. Aquest document ha estat elaborat per l'Institut Català de les Dones amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes i altres associacions. 

  El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha col·laborat amb l'Institut Català de les Dones (ICD) en l'elaboració del decàleg "La igualtat és saludable". El document posa de manifest la importància de la perspectiva de gènere en la salut i fa deu propostes per revertir els efectes nocius dels estereotips de gènere en la salut de la ciutadania. El manifest es va publicar el passat 28 de maig, Dia Internacional d'Acció per la Salut de les Dones. 

  El decàleg confirma que les dones presenten més malalties cròniques o se’ls assigna la responsabilitat d’assumir el treball de cura d’infants, persones amb discapacitat o malalties de les famílies. El 27,3% de les dones i el 3% dels homes tenen cura en solitari dels infants i joves de menys de 18 anys. El 26,3% de les dones i el 10,4% dels homes tenen cura en solitari de les persones de 75 anys i més. I el 33,5% de les dones i el 14,3% dels homes tenen cura en solitari de persones amb discapacitat.

  Pel que fa als homes, les recomanacions visibilitzen que prenen més conductes de risc en el consum de substàncies, en les seves relacions sexuals i la conducció. Davant d’això el document alerta sobre els perills de la construcció social d’un ideal d’home valent, fort i competitiu que fomenta aquest tipus de conducta. Pel que fa a l’exposició a la violència també es mostren les diferències, les dones l’experimenten amb major freqüència en el marc de la parella i en l’àmbit comunitari, en canvi, els homes presenten conductes més violentes i més homicidis.

  Els 10 punts del decàleg són: 

  1. Si cuides, cuida’t
  2. Activa la teva salut!
  3. La depressió pot afectar a tothom, els homes també
  4. Cossos diversos, cossos saludables
  5. Fer esport, un temps per cuidar-se
  6. Conductes de risc? No, gràcies
  7. Aposta per una sexualitat desitjada i responsable
  8. El patriarcat perjudica seriosament la salut
  9. Davant les violències masclistes no estàs sola
  Documents relacionats

  Encara no hi ha comentaris, pots ser el primer

  Deixa el teu comentari

  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.
  (If you're a human, don't change the following field)
  Your first name.